Abonneer je gratis op Techzine!

Apple’s veredelde poging om ook een graantje mee te pikken in de gratis instant-messaging markt krijgt mogelijk een grotere kans van slagen. Het bedrijf uit Cupertino brengt mogelijk haar iMessage-dienst ook naar Mac OS X.

Deze dienst valt te vergelijken met Whatsapp of RIM’s Ping waarbij tekstberichten met contactpersonen kunnen worden gedeeld middels een dataverbinding als WiFi of 3G. Tijdens WWDC 2011 werd er gesproken over een dienst waarbij iPhone, iPad en iPod touch gebruikers elkaar tekstberichten en foto’s konden toesturen. Echter zijn er nu ook verwijzingen in het framework van de recentste versie van iChat gevonden welke nog niet eerder werden vermeld.

Het zou hierbij om de regels "NSDate *_timeDeliverd;" en "NSDate *_timeRead;" gaan. Deze twee regels zouden voor de twee vinkjes verzonden en gelezen zorgen. Wat deze twee regels zo interessant maakt is dat het hierbij om native iMessage-functies gaat en niet om native iChat-functies. Daarnaast is het met de kwaliteit van ontwikkelaars die Apple aan boord heeft maar moeilijk te geloven dat deze twee regels daar onbedoeld rondslingeren of nutteloos zijn. Daarom lijkt het erop dat Apple van plan is deze twee diensten met elkaar te gaan combineren en zo iets unieks aan te kunnen bieden in de gratis instant messaging-markt.

De video hieronder geeft je een idee hoe het zou kunnen gaan werken:

Wanneer Apple deze dienst daadwerkelijk zou lanceren lijkt het erop dat de grens van smartphones en laptops nog vager wordt en deze nog meer op elkaar zullen gaan lijken. Het nieuwe iMessage zal te vinden zijn in iOS 5 welke op 10 oktober wordt gelanceerd. Naar verwachting wordt er morgen een nieuwe beta vrijgegeven. Naast de komst van iMessage kunnen we ook Newsstand en Notification Center toevoegen aan het lijstje met nieuwe features. Daarnaast zouden er volgens Apple ook grote verbeteringen zijn aangebracht aan de browser ervaring.