Abonneer je gratis op Techzine!

Het Amerikaanse patent- en handelsmerkbureau USPTO heeft besloten dat Apple geen handelsmerk krijgt op de benaming ‘Multi-touch’.

Apple introduceerde de term ‘Multi-touch’ bij de lancering van de eerste generatie iPhones, op 9 januari 2007. Op die dag stapte Apple ook meteen naar de USPTO om een handelsmerk aan te vragen op deze term. Aanvankelijk kreeg het technologiebedrijf te horen dat deze term te beschrijvend was.

Apple ging tegen deze uitspraak in hoger beroep bij de Appeal Board. Ook deze instantie nam de uitspraak van het USPTO over. Het heeft dus bijna vijf jaar geduurd voordat een definitieve uitspraak gedaan kon worden in deze zaak. In deze tijd heeft Apple niet overtuigend weten aan te tonen dat de rechter een onderscheid dient te maken tussen ‘Multi-touch’ en touchscreen technologie.

Volgens de rechter van USPTO heeft de term ‘Multi-touch’ een generieke betekenis. Producenten gebruiken deze term in een breed scala aan publicaties om de werking van de technologie achter smartphones, tablets en notebooks te beschrijven. "Hoe beschrijvender de term is, des te moeilijker is het om aan te tonen dat het een secundaire betekenis heeft", aldus de rechter.