2min

Het was eigenlijk een kwestie van tijd tot het zou gebeuren. De Amerikaanse speelgoedfabrikant Hasbro stapt nu naar de rechter om Asus aan te klagen. Asus maakt volgens Hasbro oneigenlijk gebruik van de merknaam Transformer Prime.

Asus presenteerde begin november de Eee Pad Transformer Prime, de nieuwste tablet van de computerfabrikant die de concurrentie moet aangaan met de iPad en Android-tablets. Hasbro is niet blij met deze naam. De speelgoedfabrikant maakt onder meer speelgoed van de Transformers, de bekende cartoonserie uit de jaren tachtig en negentig. Een van de hoofdfiguren uit deze serie is Optimus Prime. De combinatie van Transformer en Prime in de naam van Asus’ nieuwe tablet is dan ook in het verkeerd gevallen bij Hasbro.

De speelgoedfabrikant diende vorige week een aanklacht in bij de federale rechtbank van Los Angeles. In een verklaring schrijft Hasbro het volgende: "Hasbro beschermt voortdurend zijn merknamen en producten. Het feit dat we Asus voor de rechter dagen benadrukt onze toewijding om bedrijven te vervolgen die ons intellectueel eigendom misbruiken voor hun eigen financiële gewin."

Hasbro eist een schadevergoeding en een tijdelijk verkoopverbod zolang Asus deze naam blijft gebruiken voor de tablet. Asus heeft tot op heden niet gereageerd op deze zaak.

De Eee Pad Transformer Prime is de eerste tablet die voorzien is van een Tegra 3 quad-core processor. De tablet draait aanvankelijk op Android 3.2 (Honeycomb), maar zal op korte termijn geüpdatet worden naar Ice Cream Sandwich. Door een extra toetsenbord aan te schaffen is het mogelijk om de tablet te transformeren in een kleine netbook, vandaar de naam Transformer. De tablet zal naar verwachting volgend jaar januari in Nederland op de markt komen en zal waarschijnlijk tussen de 500 en 600 euro kosten (afhankelijk van de opslagcapaciteit).