Bedrijfsleven koopt meer Apple-producten in 2012

Abonneer je gratis op Techzine!

Ook in 2012 zal Apple weer goede zaken doen. Het bedrijfsleven zal dit jaar meer producten van het Amerikaanse technologieconcern kopen dan voorgaande jaren. Dit zal naar schatting 19 miljard dollar aan omzet opleveren voor Apple.

Dat zegt onderzoeksbureau Forrester in het meest recente rapport Global Tech Market Outlook. Volgens het onderzoeksbureau zal Apple dit jaar voor zo’n 10 miljard dollar aan iPads verkopen aan het bedrijfsleven en 9 miljard dollar aan Maccomputers. Dat komt neer op een stijging van respectievelijk 68 procent en 45 procent in een jaar tijd.

Ook in 2013 zal Apple een aardig zakcentje verdienen aan het bedrijfsleven. Dan zal het Amerikaanse technologiebedrijf 16 miljard dollar verdienen aan zijn iPads en 12 miljard dollar aan de verkoop van Macapparatuur.

De onderzoekers vinden dit een opvallende ontwikkeling, omdat het bedrijfsleven traditioneel gezien als het terrein van Microsoft wordt beschouwd. Ze noemen Apple dan ook niet voor niets de "meest verstorende kracht op de markt voor computerapparatuur". "Dit is een verrassing, omdat Apple zich niet rechtstreeks richt tot het bedrijfsleven. De snelle opkomst op de zakelijke markt was een van de grootste verrassingen van 2011. Dit zal ook in 2012 nog een belangrijke factor", aldus de onderzoekers.

Een mogelijke verklaring voor dit succes is dat werknemers steeds vaker hun eigen mobiele telefoon, tablet en/of laptop voor zakelijke doeleinden gebruiken. Het was geruime tijd de normaalste zaak van de wereld dat je alleen werkte met de apparatuur die je werkgever je verstrekte, maar steeds meer werknemers gebruiken hun mobiele apparaten naast privé-aangelegenheden ook voor zakelijke doeleinden. Sommige werkgevers spelen hierop in door de aanschaf van een smartphone of tablet gedeeltelijk te financieren. Dit blijkt in het voordeel van Apple te werken.