Abonneer je gratis op Techzine!

Werknemers laten hun laptop steeds vaker links liggen als ze met een iPad werken. Negen op de tien werknemers uit het bedrijfsleven zeggen dat ze de iPad gebruiken voor hun werk. Ongeveer éénachtste (12 procent) zegt zijn laptop helemaal niet meer te gebruiken dankzij de tablet van Apple.

Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door IDG Connect. Ruim de helft van de respondenten (54 procent) zegt dat de iPad de laptop van hun werkgever "gedeeltelijk" heeft vervangen. Een kleine groep van 12 procent zegt dat ze niet langer de laptop van de baas gebruikt nu ze over een iPad beschikken. Driekwart van de respondenten zegt dat ze hun laptop vaker op kantoor laten liggen sinds ze met Apple’s iPad werken.

Bij desktops wijken deze cijfers iets af. Van deze groep zegt éénderde van de respondenten dat de iPad hun computer "gedeeltelijk" vervangt. Slechts 6 procent zegt dat ze hun desktop niet langer gebruiken als gevolg van de iPad.

IDG Connect concludeert op basis van deze cijfers dat "de iPad geen substitutie is voor een bestaande tool of apparaat. In plaats daarvan is het een aanvulling, zij het een die overlap vertoont met andere apparaten."

Driekwart van de deelnemers aan het onderzoek zegt dat ze de iPad voor privégebruik hebben aangeschaft, maar ook voor zakelijk gebruik hanteren. Slechts een kwart van de werknemers zegt dat hun baas hen de financiële middelen ter beschikking heeft gesteld om een iPad te kopen. De iPad wordt volgens de onderzoekers voornamelijk gebruikt om te surfen op internet (79 procent), documenten te lezen (76 procent), nieuwsconsumptie (73 procent) en communicatie met de werkgever (54 procent).

91 procent van de respondenten die over een iPad beschikt zegt dat ze deze tablet op hun werk gebruiken. Uit een recente studie van onderzoeksbureau Forrester bleek onlangs nog dat Apple-producten steeds populairder zijn in het bedrijfsleven. De onderzoekers verwachten dat het bedrijfsleven dit jaar 19 miljard dollar zal uitgeven aan Apple-producten. In 2013 zal dat maar liefst 28 miljard dollar bedragen.

In september schakelden de leden van de Eerste Kamer hier in Nederland over op de iPad. De Senatoren krijgen sindsdien hun rapporten, onderzoeken, e-mails en andere documenten aangeleverd op hun iPad. Dit is een woordvoeder niet alleen goed voor het milieu, maar leidt op korte termijn ook tot een kostenbesparing. Ook bij diverse Nederlandse gemeenten is de iPad zeer in trek.