Abonneer je gratis op Techzine!

2012 zal het jaar van experimenteren worden voor PayPal Here, daarna zal het nieuwe mobiele betalingssysteem uitgerold worden in diverse Europese landen. Eelco van Wijk, general manager bij PayPal Benelux, gaat ervan uit dat Nederland tot de eerste deelnemers in Europa zal behoren waar PayPal Here geïntroduceerd zal worden. Een exacte lanceringsdatum durft Van Wijk niet te noemen.

"2012 is het jaar waarin we pilots doen. Wanneer duidelijk is welke propsitie het aantrekkelijkst is voor de markt, schalen we PayPal Here op en rollen het uit naar andere landen", aldus Van Wijk. Uit zijn woorden kunnen we opmaken dat PayPal de nieuwe mobiele betalingsdienst zo spoedig mogelijk op het Europese continent wil introduceren.

Momenteel testen duizenden Amerikaanse ondernemers PayPal Here. Het grote voordeel van dit mobiele betalingssysteem is dat consumenten niet verplicht zijn om contant geld mee te nemen, met behulp van een cardreader kunnen zij eenvoudig betalingen verrichten als ze bijvoorbeeld een kop koffie willen afrekenen. Deze reader sluiten ze aan op hun iPhone, vervolgens wordt de pas erdoor gehaald en een handtekening gezet om de betaling te bevestigen.

Volgens Van Wijk biedt PayPal Here zowel voor grote als kleine bedrijven voordelen. "Kleine bedrijven kunnen makkelijk geld ontvangen, maar grote bedrijven kunnen met behulp van een check-infunctie zien wie hun zaak bezoekt. Zo krijg je als ondernemer zicht op wie je zaak bezoek bij binnenkomst en niet pas wanneer ze aan de kassa hun klantenkaart laten zien."

Volgens Van Wijk zijn diverse partijen in Nederland serieus bezig om zich te verdiepen in het introduceren van het mobiele betalingssysteem. Onderzoek van Retrovo toonde vorig jaar aan dat consumenten niet warmlopen voor mobiel betalen. Zij maken zich grote zorgen over de veiligheid van de betalingen. Het is dus nog maar de vraag of PayPal Here zal aanslaan in ons land.