Abonneer je gratis op Techzine!

Goed nieuws voor de gaming industrie. Dankzij een resolutie van de Europese Commissie kunnen studio’s de komende vijf jaar via een omweg een belastingvoordeel krijgen voor de spellen die zij maken. Daarvoor hoeven zij alleen een zogeheten ‘culturele test’ aan te vragen.

In Frankrijk bestond deze wetgeving al langer, maar daar kwam afgelopen januari een einde aan. In de rest van Europa bestond er een verbod op belastingvoordeel voor computergames, omdat staatssteun verboden is in Europa. Via een ‘culturele test’, waarbij de Europese Commissie keek of een game aangemerkt kon worden als onderdeel van ons cultuurgoed, konden studio’s alsnog een bescheiden winst behalen. Aan deze regeling kwam echter in januari een einde. Door de aanname van een nieuwe resolutie door de Europese Commissie, wordt deze lucratieve regeling verlengd tot 2018.

Hoewel het verstrekken van staatssteun dus verboden is in Europa, kan de gaming industrie deze regels ontduiken door een culturele test aan te vragen. Gamestudio’s leggen hun spel voor aan Brussel en als zij van mening is dat een game een bijdrage levert aan het nationale of culturele erfgoed, dan kunnen studio’s gebruik maken van de belastingvoordeelregel, iets wat voornamelijk werd gebruikt voor boeken en films. Volgens eerste berekeningen kan de gaming industrie rekenen op een korting van zo’n 18 miljoen euro voor 2013-2014. De daaropvolgende jaren zal de korting waarschijnlijk nog verder oplopen.

Ontwikkelaars reageerden positief op het nieuws. Guillaume de Fondaumiere, de topman van de Franse gamestudio Quantic Dream, zegt dat het een welkome maatregel is voor de industrie. "Dankzij deze beslissing erkent de Europese Commissie dat games een culturele uitdrukking zijn, net als films en boeken", aldus De Fondaumiere. Richard Wilson, de CEO van de Britse handelsorganisatie Tiga, is eveneens verheugd met de resolutie. "We hebben laten zien dat games niet alleen van economisch belang zijn, maar ook educatieve en culturele producten zijn", aldus Wilson in een reactie.