Sony’s maakt verlies, maar vindt de weg omhoog

Abonneer je gratis op Techzine!

Er lijkt licht aan het einde van de tunnel voor Sony, nu het bedrijf de financiële cijfers van het tweede kwartaal gepresenteerd heeft. Het bedrijf dat achtereenvolgens in de twee vorige kwartalen 312 en 350 miljoen dollar verlies leed, verloor nu "slechts" 198 miljoen dollar op een omzet van 20,5 miljard dollar.

Sony heeft de weg naar boven gevonden, zonder dat de kernproducten waar de Japanners normaal het meest aan verdienen erg goed lopen. Het bedrijf heeft daarnaast veel financiële schade opgelopen van het anti-Japan sentiment dat in China hangt, naar verluidt zou dit zo’n 375 miljoen dollar zijn. Toch denkt het bedrijf dat het bij het laatste kwartaal op 31 maart 2013 eindelijk weer in de zwarte cijfers terecht zal komen, met een nettowinst van 160 miljoen dollar.

Sinds Kazuo Hirai, de nieuwe CEO van Sony, eerder dit jaar is aangesteld, richt het bedrijf zich weer meer op de kernzaken. Hieronder vallen gaming, camera’s en mobiele apparaten. Vooralsnog lopen deze divisies echter niet zo goed als het bedrijf had gehoopt. De gaming-divisie zakte met 16 procent naar 1,9 miljard dollar omzet en bracht uiteindelijk slechts 29 miljoen dollar op. Ook de camera-divisie bracht Sony weinig, met een daling van 17 procent kwam er qua winst 33 miljoen dollar binnen. Sony verklaarde dat de slecht lopende camera-divisie was te wijten aan de afnemende vraag naar low-end compacte camera’s, omdat consumenten eerder zouden kiezen voor een smartphone met camera.