HP biedt Windows 8-downgraders geen ondersteuning

Abonneer je gratis op Techzine!

HP heeft aangegeven dat het consumenten die een computer met Windows 8 kopen, geen ondersteuning zal bieden wanneer ze problemen ervaren na een downgrade naar Windows 7. Overigens krijgen zakelijke klanten van HP wel ondersteuning wanneer er voor gekozen wordt om een systeem te downgraden.

Het is lang niet bij iedereen bekend dat een Windows-licentie het recht geeft om kosteloos te downgraden naar een eerdere versie van het besturingssysteem. Klanten mogen hun nieuwe computer dus gratis voorzien van Windows 7 of zelfs Windows Vista. Een voorwaarde hierbij is wel dat ze het werk zelf opknappen.

HP geeft in een FAQ echter aan dat downgrades naar Windows 7 alleen ondersteund worden bij zakelijke systemen, wat betekent dat de consument wat HP betreft maar gewoon moet wennen aan Windows 8. Downgraden kan in principe natuurlijk wel, maar problemen met drivers zijn daarbij wel te verwachten.

HP verscheept sinds 26 oktober enkel nog computers met Windows 8. Dat betekent wat HP betreft dat er voor deze nieuwe systemen geen drivers, applicaties of content die bedoeld zijn voor Windows 7 beschikbaar wordt gesteld.

Recente computers van HP met Windows 7 kunnen overigens wel van Windows 8 worden voorzien. HP heeft de afgelopen maanden Windows 8-drivers uitgerold voor een groot aantal systemen dat met Windows 7 geleverd is.