Apple is aangeklaagd door het door George Lucas opgerichte bedrijf THX. THX is van mening dat een van zijn patenten door de iMac, iPad en iPhone worden geschonden.

De klacht is op vrijdag in Californië in de Verenigde Staten ingediend. Het patent waarop de klacht is gebaseerd is in 2008 ingediend en betreft een technologie voor het versterken van de geluidsuitvoer van speakers en voor het verbinden van de speakers met tv’s en computers.

Volgens THX gebruikt Apple deze technologie in veel van zijn apparaten en heeft dit gebruik gezorgd voor geldverlies en "schade die niet is te herstellen".

Uit de klacht blijk dat THX of gecompenseerd wil worden voor het verlies en de geleden schade of wil dat Apple stopt met het gebruik van het patent en dat er een deal wordt gesloten over de royalty’s van het patent. Gegeven het aantal producten waarin Apple de techniek gebruikt, zou de compensatie aanzienlijk kunnen zijn, mocht het zover komen.

THX begon als een techniek om ervoor te zorgen dat het geluid van de Star Wars-films van George Lucas ook buiten de bioscopen goed afgespeeld kon worden. Het deed dit door standaarden te maken en geluidssystemen te certificeren.

Apple wilde niet op de zaak reageren.