Intel heeft de cijfers van het eerste kwartaal van 2013 de deur uit gedaan. Niet geheel verrassend moest de chipfabrikant een lagere winst laten optekenen. In vergelijking met een jaar eerder zakte de winst met maar liefst 25 procent.

Het eerste kwartaal van 2013 leverde Intel 2,045 miljard dollar op, dat was in dezelfde periode in 2012 nog 2,738 miljard dollar. De PC-markt ondervindt grote hinder door de opkomst van tablets en smartphones. "Gezien de slechte markt heeft Intel goed gepresteerd in het eerste kwartaal, ik ben opgewonden over de toekomst van het bedrijf," zegt huidig CEO Paul Ottelini in een statement.

Eerder deze maand werd bekend dat Intel begonnen was met het verschepen van de eerste Haswell-processors, de volgende generatie Core-chips. Verder introduceerde Intel een nieuwe lijn producten voor micro-servers en wordt komend kwartaal ook een lijn microprocessors voor tablets en smartphones verwacht.

Intel noteerde een omzet van 12,6 miljard dollar, een jaar eerder was dit nog 12,9 miljard dollar. Per aandeel werd 40 cent winst gemaakt, analisten rekenden op 41 cent per aandeel. Voor het opende kwartaal verwacht Intel een omzet van 12,9 miljard dollar, wat 500 miljoen dollar kan afwijken in positieve of negatieve zin.