2min

Een “Windows-refresh” gaat in 2024 voor betere pc-verkopen zorgen, meent Intel-CFO David Zinsner. Bij een conferentie begin september van financieel bedrijf Citi suggereerde hij dat veel client-pc’s aan vervanging toe zijn.

Zinsner lichtte tijdens een Q&A-sessie toe hoe Intel ervoor staat, met onder andere het beleid van CEO Pat Gelsinger als onderwerp van gesprek. Veel is al veranderd onder zijn leiderschap, waaronder het stopzetten van meerdere divisies van het bedrijf die niet centraal stonden binnen het Intel-aanbod. Echter heeft het net als andere grote spelers last van een forse daling in pc-verkoop in de afgelopen twee jaar. Zinsner ziet echter positieve signalen voor volgend jaar. “We denken dat 2024 een behoorlijk goed jaar gaat worden voor client in het bijzonder, vanwege de Windows-refresh. We denken nog steeds dat de installed base best oud is en aan een verversing toe is. We denken dat volgend jaar wellicht de staart daarvan is, gezien de Windows-aanjager. We zijn dus optimistisch over hoe zaken zullen gaan vanaf 2024.”

Eerdere signalen, AI in aantocht

De suggestie van Zinsner komt niet uit de lucht vallen. Al eerder voorspelde IDC dat pc-aankopen volgend jaar weer aan zullen trekken. Momenteel zijn afzetmarkten nog niet genoeg gerustgesteld over hun financiën om forse investeringen te doen. Ook stelden de onderzoekers van IDC dat nieuwe technologieën zoals AI geïmplementeerd moeten worden om het aanschaffen van nieuwe hardware aantrekkelijker te maken.

Tip: ‘PC-markt groeit opnieuw in 2024, maar moet zich klaarmaken voor AI’

Wat wel nieuw is, is dat we nog niet eerder een opmerking zoals die van Zinsner over een Windows-refresh voorbij hebben zien komen. Hoewel de geruchten rondom Windows 12 al langer spelen, is de Intel-CFO een stuk concreter dan voorheen vermeld is. Met Windows 11 heeft Microsoft veel AI-functies geïntroduceerd. Windows 12 zou vervolgens zich nog veel meer richten op AI om het OS mee in te richten. Vanaf later dit jaar zal nieuwe Intel-hardware ervoor zorgen dat het draaien hiervan lokaal een stuk haalbaarder moet zijn.

Onlangs onthulde HP overigens juist weer een andere insteek om pc’s voor organisaties te leveren: een grootschalig refurbish-programma. Door oudere computers te voorzien van enkele nieuwe componenten zou een andere afdeling binnen een bedrijf bijvoorbeeld nog uit de voeten kunnen met eerder aangeschafte pc’s.

Lees ook: HP start refurbish-programma voor zakelijke pc’s