2min

Webwereld meldt vandaag dat telecomoperators T-Mobile en Vodafone de netneutraliteitswet niet naleven en overtreden. T-Mobile doet dit door in de treinen internet aan te bieden, maar videostreams en P2P-verkeer (torrents) te blokkeren. Vodafone overtreedt de wet mogelijk door met de provider Sizz, eigendom van Vodafone, datavrij de videostreams van RTL XL aan te bieden.

Begin dit jaar heeft de politiek de netneutraliteitswet ingevoerd. Dit betekent dat providers in Nederland geen internetdiensten mogen afknijpen, blokkeren of extra kosten in rekening mogen brengen. Deze wet is om te voorkomen dat providers populaire websites en diensten gaan blokkeren om hier meer geld aan te verdienen of om hun concurrentiepositie te verstevigen. Zo was er een tijdje sprake van dat de providers meer geld wilden ontvangen voor het gebruik van WhatsApp of het bekijken van YouTube-video’s.

T-Mobile heeft laten weten dat het bepaalde activiteiten in de trein heeft geblokkeerd, zodat de snelheid van het internet niet beïnvloed wordt door andere reizigers, omdat sommige internetactiviteiten veel meer bandbreedte kosten dan andere. Een voorbeeld hiervan is video’s bekijken op YouTube en peer-to-peer-verkeer (p2p), bijvoorbeeld het downloaden van torrents. Volgens Martijn van Dam van de PVDA overtreedt T-Mobile hiermee de wet.

Vodafone zou volgens van Dam ook de wet overtreden, omdat providers volledige toegang tot het internet moeten bieden, zonder daarbij onderscheidt te maken in snelheid, kwaliteit en kosten. Door de video’s van RTL buiten het abonnement te plaatsen maakt het dus onderscheid. Vodafone heeft laten weten al langer in overleg te zijn met toezichthouder ACM, voorheen OPTA, om tot een oplossing te komen. Zolang dit overleg loopt doet Vodafone geen uitspraken omtrent de zaak. Het enige wat Vodafone laat weten is dat er geen gebruik wordt gemaakt van deep packet inspection, maar dat Sizz andere IP-adressen gebruikt dan Vodafone zelf, waardoor ze deze gewoon kunnen whitelisten.

Kees Verhoeven van D66, stelt dat de activiteiten van de providers problematisch zijn, maar dat het aan de ACM is om te handhaven. Het ACM laat op zijn beurt weten dat het niet vooraf alle activiteiten van de providers toetst, maar alleen als er klachten binnenkomen. Waarschijnlijk zal het ACM nu gaan onderzoeken of T-Mobile en Vodafone zich nu wel of niet aan de regels houden om vervolgens met waarschuwingen en/of boetes te komen.