Facebook geeft Messenger een nieuw uiterlijk

Abonneer je gratis op Techzine!

Facebook gaat een aantal grote veranderingen doorvoeren in de nieuwste versie van Facebook Messenger voor Android en iOS. Door het uiterlijk en de naam te veranderen moet de app meer een op zichzelf staande concurrent gaan worden voor apps als WhatsApp. De app moet volgende week beschikbaar komen.

Als je de nieuwste versie van Facebook Messenger opstart, is het niet direct duidelijk dat het hier om een Facebook-app gaat. Allereerst is de naam van de app veranderd van Facebook Messenger naar Messenger. Ook het uiterlijk van de app gaat op de schop, met een lichtere kleur blauw en andere icoontjes, tekst en knoppen.

Eerder maakte Facebook al bekend dat het niet van plan was om toe te kijken hoe messaging-apps zoals WhatsApp miljoenen actieve gebruikers per maand krijgen. De nieuwste versie van Messenger voelt niet meer aan als een onderdeel van Facebook, maar meer als een op zichzelf staande dienst. Hierdoor is het voor de app mogelijk om mensen aan zich te binden, die niet direct iets hebben met Facebook.

De app maakt in principe nog wel gebruik van Facebook-chat. Er wordt echter bij verschillende gebruikers wel aangegeven of ze gebruik maken van de Messenger-app of dat ze het bericht ontvangen via Facebook-chat. In dat laatste geval kan de gebruiker er rekening mee houden dat het waarschijnlijk langer duurt voordat de ontvanger het bericht leest. Mensen die de app ook op hun telefoon hebben geïnstalleerd zullen wel direct het bericht ontvangen.


Behalve de veranderingen die direct opvallen zijn er ook verbeteringen doorgevoerd die niet zichtbaar zijn. Hierdoor zou het versturen en ontvangen van berichten sneller gaan, aldus Peter Martinazzi, productmanager bij Facebook.

Daarnaast is de SMS-functie uit de app gehaald. Volgens Martinazzi werd deze functie niet het verwachte succes. Dat de SMS-functie uit de app is gehaald is opvallend, gezien het feit dat Android 4.4 KitKat gebruikers de keuze geeft welke SMS-app ze willen gebruiken voor het versturen en ontvangen van SMS-berichten.

Een andere toevoeging dat niet alle contacten meer je Facebook-contacten hoeven te zijn. Wanneer je de app voor het eerst opent moet je je telefoonnummer opgeven. Alle contacten waarvan de telefoonummers in je telefoon staan en die gebruik maken van de app zullen aan je Messenger-contacten worden toegevoegd.

Door afstand te nemen van het sociale netwerk Facebook en een op zichzelf staande app te maken van Facebook Messenger maakt Facebook van Messenger een geduchtere concurrent van WhatsApp.

De nieuwe versie van de app wordt op dit moment getest door een beperkt aantal Android-gebruikers. Vanaf volgende week kan iedereen gebruik maken van de nieuwe Messenger op zowel Android- als iOS-toestellen.