4min

De Amerikaanse autoriteiten hebben een 191 pagina’s tellend document opgesteld voor de rechtszaak tegen Kim Dotcom, dit document is slechts de samenvatting van het bewijs. Uit het bewijs blijkt volgens de Amerikanen dat Megaupload wel degelijk is opgezet om illegale content te delen. Dit document moet er mede voor gaan zorgen dat Dotcom eindelijk wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Twee jaar na de politie-inval in de gigantische villa van Kim Dotcom in Nieuw Zeeland hebben de Amerikaanse autoriteiten hun aanklacht gepresenteerd. In tegenstelling tot eerdere mensen die auteursrechten overtraden moet Kim Dotcom niet simpelweg failliet gaan. "Hij moet naar de gevangenis", aldus de Amerikaanse autoriteiten.

De Amerikaanse overheid heeft een 191 pagina’s tellend document opgesteld waarin een samenvatting wordt gegeven van de bewijzen die de Amerikaanse overheid tegen Kim Dotcom heeft. Dit bewijs bestaat onder andere uit Skype-chats, financiële gegevens, e-mails en getuigen. Uit de bewijzen zou blijken dat Megaupload vanaf het begin een crimineel netwerk was met als doel om auteursrechtelijk materiaal te delen. Mensen die veel bestanden uploaden kregen hiervoor een vergoeding en werden aangespoord nog meer te uploaden. De Verenigde Staten vraagt Nieuw-Zeeland dan ook om Kim Dotcom uit te leveren, zodat ze hem kunnen berechten.

"De strategie achter Megaupload was om een muur te bouwen van mogelijke ontkenning," aldus de aanklagers. Dit werd volgens de aanklagers onder andere gedaan door het niet mogelijk te maken om intern op de website zelf te zoeken naar de bestanden. De website zelf maakte het slechts mogelijk om de bestanden te downloaden. Uit interne e-mails van medewerkers van de website zou echter wel de echte strategie van de website blijken. Zo werden er bijvoorbeeld e-mails naar gebruikers gestuurd waarin werd aangegeven hoe de gebruiker illegale content kon downloaden via andere websites die linken naar bestanden op Megaupload.

Op een gegeven moment werd er binnen MegaUpload gediscussieerd over het verplaatsen van erotische content van Megaupload naar Megarotic. Toen hierover werd besloten gaf Megaupload CTO Mathias Ortmann aan: "Het is mogelijk dat we onszelf in de voet schieten als we de content naar een andere website verplaatsen, want het bewijst dat we naar het bestand hebben gekeken…en dus niet zo weinig van de bestanden op Megaupload afweten als we beweren ervan af te weten. Dit kunnen auteursrechthebbende tegen ons gebruiken."

Het grootste gedeelte van de bewijzen die tegen Megaupload medewerkers is verzameld is afkomstig van de servers van de website die in beslag zijn genomen door de Amerikaanse autoriteiten. De aanklagers hebben echter ook een aantal zware gebruikers van Megaupload zover gekregen dat ze willen getuigen in deze zaak. Deze getuigen worden alleen bij de initialen genoemd.

Megaupload bestaat uit twee gedeeltes. Ten eerste de Megaupload website zelf die gebruikt werd om bestanden op te slaan. Daarnaast was er ook de Megavideo website die het mogelijk maakte om deze bestanden te bekijken. In totaal brachten de Mega-websites 175 miljoen dollar op, waarvan 25 miljoen (18,2 miljoen euro) aan advertentie-inkomsten en 150 miljoen dollar (109,6 miljoen euro) aan abonnementsgeld voor premium-abonnementen.

Het bedrijf kreeg van verschillende auteursrechthebbende verzoeken om auteursrechtelijk beschermd materiaal offline te halen. Wanneer deze verzoeken binnenkwamen werd de link die naar het bestand verwees verwijderd, maar het bestand bleef gewoon op de server staan en bleef via verschillende andere links nog steeds beschikbaar. Gebruikers konden gewoon nieuwe links aanmaken naar het bestand.

Ook besloot het bedrijf slechts 2500 van deze verzoeken per dag te verwerken, waardoor er op ieder moment nog genoeg manieren overbleven om bij bestanden te komen. Warner Brothers heeft aan Megaupload gevraagd om meer bestanden per dag offline te gaan halen, waarna Kim Dotcom hier toestemming voor gaf. Er werd echter besloten dat niet een onbeperkte hoeveelheid bestanden offline gehaald zouden worden, maar slechts 5000 per dag.

Ook de medewerkers van het bedrijf zelf hebben auteursrechtelijk beschermd materiaal geüpload naar Megaupload. In een Skype chat uit 2006 gaf een medewerker tegen een andere medewerker aan: "Ik ben de laatste afleveringen van LOST aan het downloaden in HDTC formaat voor Kim."

Om continu aan content te komen had Megaupload een beloningssysteem voor uploaders die content wisten te uploaden die veel bekeken werd. Voor iedere 1000 keer dat content werd gedownload krijgt de uploader 1 dollar. De totale hoeveelheid beloningen die werden uitbetaald steeg van 25.000 dollar in 2006 naar 1,1 miljoen dollar in 2009 en 2010.

Vandaag wordt het bewijs tegen Kim Dotcom en Megaupload gepresenteerd. In juli 2014 wordt er besloten of Kim Dotcom inderdaad uitgeleverd zal gaan worden aan de Verenigde Staten.

In een eerste reactie heeft de advocaat van Kim Dotcom, Ira Rothken, laten weten dat hij geen strafzaak ziet in de bewijzen van de Amerikaanse autoriteiten. Hij zegt: "De beschuldigingen lijken vooral te gaan over het beleid rond inbreuk op auteursrecht door gebruikers, takedowns en zaken als beloningsprogramma’s. Dat is allemaal civiel en kan niet beschouwd worden als strafbaar in de Verenigde Staten". Wat hij daarmee eigenlijk wil zeggen is dat dit geen zaak is voor het openbaar ministerie, maar meer voor bijvoorbeeld de auteursrechthebbende.