Samsung en Globalfoundries gaan zelfde chipproductieproces gebruiken

Abonneer je gratis op Techzine!

Samsung en Globalfoundries hebben bekendgemaakt dat ze hetzelfde productieproces gaan hanteren voor de productie van chips. Bij de eerstvolgende upgrade van de fabrieken zal het proces gelijk worden getrokken zodat ze exact dezelfde chips komen produceren. Bedrijven kunnen hierdoor bij beide partijen dezelfde chips bestellen.

Doordat Samsung en Globalfoundries het productieproces gelijk gaan trekken, gaat de markt flink veranderen, deze samenwerking biedt een hoop voordelen. Zo wordt het om te beginnen nog goedkoper om de chips te produceren, omdat de bedrijven bepaalde kosten kunnen delen. Daarnaast kunnen Globalfoundries en Samsung gezamenlijk veel grotere aantallen produceren, wat met de stijgende vraag naar chips geen overbodige luxe is.

Globalfoundries zal de ontwikkeling van het productieproces van 14nm gaan staken, in plaats daarvan zal het Samsung’s 14nm-productieproces overnemen. Samsung produceert op dit moment al chips op 14nm in kleine hoeveelheden. Begin 2015 moeten beide fabrikanten in staat zijn om identieke chips op dit proces in massaproductie te nemen.

Ook kunnen de bedrijven samen beter concurreren met Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), de grootste chipfabrikant ter wereld. Apple is nu nog erg afhankelijk van Samsung voor de productie van de chips en heeft al een overeenkomst gesloten met TSMC, tot op heden zijn er echter nog geen chips die door TSMC zijn geproduceerd in Apple-producten te vinden. Apple houdt er niet van om afhankelijk te zijn van slechts een leverancier omdat bij problemen de hele productie stil kan komen te liggen. Voor Apple komt deze samenwerking dan ook zeker niet slecht uit, ondanks dat het Samsung betreft.

Deze nieuwe samenwerking zou ook kunnen betekenen dat Samsung minder gebruik wil gaan maken van de chips van Qualcomm, door de grotere productiecapaciteit zou Samsung zijn vlaggenschepen mogelijk weer volledig gaan voorzien van de eigen Exynos-chips, zoals bij de Galaxy S II het geval was.

Opvallend is dat ook LG deze week aankondigde zelf chips te gaan ontwerpen, LG heeft een deal gesloten met TSMC om deze chips te laten produceren. LG zou uiteindelijk ook willen stoppen met de Qualcomm-chips. De toekomst zal moeten uitwijzen of Qualcomm nog steeds de voorkeur krijgt van LG en Samsung, of dat de relatie met de fabrikanten onder druk is komen te staan en ze echt afscheid gaan nemen van elkaar.