Intel en SwiftKey hebben gezamenlijk een systeem ontwikkeld waardoor de verlamde wetenschapper Stephen Hawking tweemaal zo snel kan communiceren als voorheen. Vandaag presenteerden Intel en Hawking het product.

Stephen Hawking is een wereldberoemde wetenschapper die getroffen is door de spierziekte ALS, waardoor de man vrijwel volledig verlamd is. Hawking is in staat om met behulp van een sensor in zijn wang invoer te leveren aan een computer.

Met het nieuwe systeem is de wetenschapper in staat om teksten te schrijven en deze uit te laten spreken. Hawking weigerde een aanbod om zijn artificiële stem een upgrade te geven, hij is teveel gehecht aan het herkenbare geluid.

Dankzij de software van SwiftKey zou de snelheid flink opgeschroefd worden. SwiftKey is voorzien van een voorspellende functie, waardoor Hawking minder tekens hoeft in te voeren. Volgens Intel zou het aantal ingevoerde tekens met maximaal 80 procent verminderd worden.

Intel is van plan om de software in 2015 uit te brengen en ook andere invoermethoden te integreren. Zo zijn er ook mensen met het Locked In-syndroom, zij kunnen nog enkel hun ogen knipperen.