Google bevestigt geheugenlek in Android 5.0 Lollipop

Abonneer je gratis op Techzine!

Google heeft bevestigd dat Android 5.0 Lollipop last heeft van een bug waardoor een grote aanslag op het geheugen wordt gepleegd. Door een tekort aan geheugen kunnen apps plots crashen. Er wordt door de zoekgigant gewerkt aan een oplossing.

Gebruikers klagen op het AOSP-forum al meer dan een maand over het probleem en krijgen nu een bevestiging vanuit Google. De zoekgigant heeft al aangegeven dat het probleem in een volgende versie van Android zal worden opgelost, maar wanneer dat zal gebeuren is op dit moment nog onduidelijk.

Wanneer de bug zich manifesteert, hebben gebruikers last van te weinig werkgeheugen. Dat zorgt er vervolgens voor dat applicaties die op de achtergrond draaien maar weinig werkgeheugen tot hun beschikking hebben en daardoor soms plots sluiten om meer ruimte te creëren. Het probleem kan er ook voor zorgen dat de geopende app spontaan crasht.

De bug is aanwezig sinds Android 5.0 Lollipop (review), maar komt opmerkelijk genoeg pas echt ‘op gang’ nadat gebruikers hun apparaat een update naar Android 5.0.1 geven. Deze versie van Android is momenteel vrijwel alleen beschikbaar op Google’s eigen Nexus-toestellen.

Naar verluidt wordt al hard gewerkt aan Android 5.1 en zal Google deze versie begin 2015 beschikbaar stellen. Het is onduidelijk of deze bug nog voor die tijd wordt opgelost met bijvoorbeeld Android 5.0.3. Android 5.0.2 is al uitgebracht en enkel bedoeld voor de WiFi-versie van de Nexus 7.