Internet Explorer blijft in Windows 10 maar is eigenlijk overbodig

Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft vandaag een blog gepubliceerd waarin het nog enkele zaken heeft verduidelijkt over de introductie van Windows 10. Zo is er onder meer een nieuwe browser aangekondigd waarvan de naam nog niet bekend is, maar deze gaat nu door het leven als Project Spartan. Dit zal de nieuwe standaard browser van Windows 10 worden, maar ook Internet Explorer zal beschikbaar blijven.

De nieuwe browser, Project Spartan, zal de nieuwe standaardbrowser worden in Windows 10. Internet Explorer blijft ook bestaan in Windows 10 maar is eigenlijk volstrekt overbodig. Of je Internet Explorer nog nodig hebt is namelijk nog maar de vraag, de enige reden waarvoor je Internet Explorer nog nodig kan hebben is voor ActiveX-objecten of Browser Helper Objects (BHO). Dit soort objecten zijn echter steeds zeldzamer en waren voor consumenten al vrij overbodig. Sommige bedrijven hebben echter wel toepassingen hieromheen gebouwd. Voorbeelden van een BHO zijn de Alexa of Google Toolbar voor Internet Explorer.

De nieuwe browser, Project Spartan, krijgt ook gewoon een compatibiliteitsmodus waarmee webpagina’s getoond kunnen worden via de renderengine van Internet Explorer 11, MSHTML. Deze renderengine kan pagina’s laden in IE11, IE10, IE9, IE8, IE7 en IE5.5. Alleen ondersteuning voor de ActiveX- en BHO-objecten ontbreekt daarbij.

Standaard maken zowel Windows 10, Project Spartan als Internet Explorer gebruik van de nieuwe renderengine genaamd EdgeHTML die Microsoft nu aan het ontwikkelen is. Internet Explorer wordt eigenlijk dus gewoon vervangen, maar voor een kleine groep mensen en bedrijven die gebruik maken van deze zeldzame objecten in Internet Explorer kan nog worden teruggegrepen.

In onze optiek draait Microsoft nu gewoon Internet Explorer de nek om en neemt het afscheid van een browser met een negatief imago. Bedrijven die nu nog afhankelijk zijn van Active X-objecten in hun browser of van webapps die gebruik maken van een oude versie van Internet Explorer doen er sowieso goed aan deze toepassingen te gaan herzien en te vernieuwen. De afgelopen jaren heeft het internet zich een stuk sneller ontwikkeld en is er ook afscheid genomen van oude technieken die niet tot de standaarden behoren. Als bedrijven nu een app ontwikkelen op basis van HTML5 kunnen ze weer zeker 10 jaar vooruit.