Nieuwe testversie Windows 10 nu te downloaden

Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft een nieuwe testversie van Windows 10 beschikbaar gemaakt. Het enige wat je nodig hebt is een Insider-account, die iedereen met een Microsoft-account kan aanmaken. Of je moet natuurlijk al een systeem hebben met de vorige testversie van Windows 10 dan kan je gewoon updaten.

De nieuwe testversie heeft build-nummer 9926, de vorige testversie had build-nummer 9879. In de nieuwe versie zijn een aantal grote functionaliteiten toegevoegd aan Windows 10. Zo is onder meer de persoonlijke spraakassistent Cortana toegevoegd, deze werkt helaas niet in het Nederlands maar alleen in het Engels. Verder heeft Microsoft een berichtencentrum toegevoegd die je kan uitschuiven aan de rechterkant van het scherm, daarmee is de charmsbar meteen komen te vervallen.

Ook is het nieuwe startmenu beschikbaar, zowel voor de desktop als voor tablet-apparaten. Het zogenaamde Continuum-startmenu is nu beschikbaar, waarbij je een combinatie van het startmenu van Windows 7 en Windows 10 krijgt te zien maar wel geoptimaliseerd voor bediening via apparaten met een touchscreen.

Verder heeft Microsoft het configuratiescherm op de schop genomen. In Windows 8 had je twee configuratieschermen, het oude configuratiescherm dat ook in voorgaande Windows-versies aanwezig was en de PC-instellingen met het Windows 8-configuratiescherm. Deze laatste is flink op de schop genomen en lijkt nu wat meer op het oude configuratiescherm, maar is wel veel gebruiksvriendelijker. Het lijkt erop dat Microsoft het oude configuratiescherm in definitieve versie van Windows 10 zal gaan schrappen. Het nieuwe instellingenscherm heeft namelijk een hoop extra opties gekregen.

Helaas is de nieuwe browser van Microsoft, Project Spartan, nog niet aanwezig in de nieuwe testversie van Windows 10. Hiermee wordt Internet Explorer straks overbodig, al blijft deze wel aanwezig op het systeem.

Afgelopen week hield Microsoft wederom een uitgebreide presentatie rond Windows 10. Tijdens deze presentatie werd duidelijk dat gebruikers met een Windows 7- en Windows 8.1-computer straks gratis kunnen upgraden naar Windows 10. Daarnaast werden er enkele nieuwe zaken getoond, zoals Windows 10 voor smartphones, de Microsoft HoloLens en Project Spartan, de nieuwe browser van Windows 10.