2min

Het Europese Hof gaat bepalen of het linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal nu wel of geen inbreuk is op het auteursrecht van de maker. Niemand minder dan GeenStijl en de Playboy zorgen ervoor dat er eindelijk duidelijke jurisprudentie gaat komen. Mocht de uitspraak in het voordeel uitpakken voor Playboy dan heeft het internet een probleem.

Het balletje is gaan rollen door een rechtszaak tussen Sanoma, voormalige eigenaar van de Playboy in Nederland, en Geenstijl. De rechtszaak loopt inmiddels al ruim drie jaar en werd door het Finse bedrijf aangespannen toen Geenstijl op zijn weblog een link publiceerde naar de naaktfoto’s van Britt Dekker. De foto’s stonden ergens op een buitenlandse server gehost en voor Sanoma was het onmogelijk om de persoon aan te pakken die de foto’s had geupload.

Het Finse bedrijf is daardoor ook van mening dat niet alleen de uploader inbreuk maakt op het auteursrecht van de foto’s maar ook Geenstijl omdat de weblog de foto’s ook min of meer publiceert door ernaar te linken. De rechtbank in Amsterdam ging mee in het betoog van Sanoma en oordeelde dat de links inbreuk maakte op het auteursrecht, deze uitspraak werd vervolgens in hoger beroep teruggedraaid.

De zaak ligt nu bij de Hoge Raad, maar de advocaat-generaal stelt dat er advies nodig is van het Europese Hof omdat er geen duidelijke jurisprudentie is voor het linken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Mocht het Europese Hof oordelen dat er sprake is van inbreuk dan heeft dat grote gevolgen voor het internet. Alle links op het internet zijn dan potentieel in overtreding.