IBM ontwikkelt chip met 1.000 processoren

Abonneer je gratis op Techzine!

Wetenschappers in dienst van de University of California hebben samen met IBM een chip ontwikkeld die maar liefst 1.000 processoren bevat. Elk van die processoren kan onafhankelijk werken, het is de eerste keer dat een dergelijke chip op deze manier is ontwikkeld.

De chip heeft de naam "KiloCore" gekregen en werd tijdens het 2016 Symposium on VLSI Technology and Circuits in Honolulu gepresenteerd. "Voor zover wij weten is dit wereldwijd de eerste chip met 1.000 processoren," stelde het team bij de presentatie.

Elke processorkern kan een eigen programma draaien, onafhankelijk van de andere processoren. Naast die 1.000 processoren zitten er ook 621 miljoen transistoren op de chip. Er kan verder een hoog aantal instructies per seconde verwerkt worden: 1,78 biljoen. De maximale kloksnelheid ligt op 1,78 GHz.

Het geheel is ook erg zuinig, want als er zo’n 115 miljard instructies per seconde verwerkt worden, verbruikt het geheel 0,7 Watt aan energie. Dat is minder dan de output van een AA-batterij en daarmee is de chip zuiniger dan die van een laptop.