Een op de drie virtual machines in Azure draait op Linux

Abonneer je gratis op Techzine!

Tijdens een keynote op DockerCon 2016 in Seattle, heeft de CTO van Azure, Mark Russinovich, bekendgemaakt dat één op de drie virtual machines in Azure draait op Linux. Daarmee groeit het aantal virtual machines met Linux harder dan die met Windows.

In het afgelopen jaar is de hoeveelheid virtual machines met Linux binnen Azure gestegen van 1 op de 4 naar 1 op de 3. Daarmee groeit het aantal linux machines harder dan de Windows machines. Op dit moment is Windows nog wel in de meerderheid, maar de vraag is hoelang nog.

Russinovich maakte verder bekend dat er meer container ondersteuning komt naar de cloud en de server producten. Zo toonde hij Windows Server met ondersteuning voor de Azure Container Service (ACS), iets dat sinds april van dit jaar al beschikbaar is voor linux machines, maar Windows moet op dit vlak nog volgen.

ACS stelt ontwikkelaars in staat om applicaties eenvoudig uit te breiden via Apache Mesos of Docker Swarm. ACS biedt gebruikers ook de mogelijkheid om containers naar en van Azure te verplaatsen zonder de code aan te passen.

Verder heeft Russinovich een nieuwe preview getoond van SQL Server voor Linux die ook binnen een Docker comtainer draaide. Op dit moment is de SQL Server voor Linux alleen nog in preview beschikbaar, medio volgend jaar moet de definitieve versie van SQL Server voor Linux volgen.

Vanaf vandaag is Docker Datacenter ook beschikbaar op de Azure Marketplace, hiermee kan een hybride container applicatie worden beheerd die verspreidt over Azure draait en eventueel ook gedeeltelijk in een Azure Stack in een eigen datacenter van de klant.

Met Azure Stack kunnen Microsoft-klanten Azure-producten draaien in hun eigen datacenter via Microsoft cloud OS.