‘Qualcomm maakt binnen twee weken overname NXP bekend’

Het lijkt erop dat de Nederlandse chipfabrikant NXP over twee weken eigendom is van het Amerikaanse Qualcomm, de bedrijven zijn al enige tijd met elkaar in onderhandeling en volgens bronnen is de deal zo goed als rond. Het is nu de vraag wanneer de deal bekendgemaakt gaat worden, volgende week presenteert NXP zijn kwartaalcijfers, de week erna volgt Qualcomm. Waarschijnlijk wordt de overname tijdens een van die presentaties bekendgemaakt.

Volgens de bronnen van Bloomberg gaat Qualcomm 34 miljard dollar betalen voor de Nederlandse chipfabrikant, dat is omgerekend zo’n 31,2 miljard euro. Een fors bedrag en de grootste overname in de chipindustrie tot op heden. Qualcomm wil de overname contant betalen en is ook in staat dat te doen, het bedrijf heeft de afgelopen jaren forse reserves opgebouwd.

Op dit moment verdient Qualcomm vooral veel geld met de ontwikkeling van chips voor smartphones, maar deze omzetstroom zal naar verwachting kleiner gaan worden de komende jaren. Eerder maakte vrijwel alle smartphonefabrikanten gebruik van Qualcomm-chips maar de afgelopen jaren kiezen steeds meer fabrikanten voor de ontwikkeling van eigen chips. Zo heeft Samsung veel succes met de eigen Exynos-serie, Huawei heeft zijn eigen Kirin-chips en ook LG gaat nu zelf chips ontwikkelen. Bedrijven als HTC, Microsoft en Sony blijven voorlopig nog wel klant van Qualcomm, maar die doen qua volume een stuk minder smartphones.

Qualcomm moet zijn portfolio dus verbreden om de omzet op peil te houden en daar komt NXP om de hoek kijken. NXP is gespecialiseerd in kleinere chips zoals bijvoorbeeld voor NFC of voor een coprocessor in smartphones en wearables. NXP is ook al heel druk bezig met de ontwikkeling van chips voor Internet of Things-toepassingen, een markt die nog heel groot moet gaan worden, maar waar iedereen van overtuigd is dat die enorm groot gaat worden. Door NXP in dit stadium in te lijven kan Qualcomm zijn portfolio fors uitbreiden en alle mobiele en Internet of Things-toepassingen van chips gaan voorzien. Als Qualcomm nog een aantal jaar wacht met deze overname, is de kans wellicht groter dat de overname andersom zal plaatsvinden.