1 min

Tags in dit artikel

Ten tijde van de introductie werd de CD als onverwoestbaar gepresenteerd, dit blijkt echter niet te kloppen. CD’s gaan steeds sneller kapot en worden onbruikbaar.

Meer en meer mensen komen erachter dat hun CD’s beschadigd, of zelfs onbruikbaar zijn. Een van deze mensen is de Amerikaanse webdesigner Dan Koster. Hij heeft zijn collectie van meer dan 2000 CD’s getest door ze tegen het licht te houden. Bij veel CD’s kwam er licht door een aantal puntjes op de CD die beschadigd waren. Deze CD’s lijden onder CD rot, een geleidelijke aantasting van de datahoudende laag.

In de jaren ’80 werd de CD onverwoestbaar genoemd, dit was ook de verklaring voor de hoge prijs. Dan Koster: "We kregen in de jaren ’80 te horen dat een CD praktisch onverwoestbaar was. Bedrijven gaven deze reden ook aan om de hoge prijs van een CD te vergoelijken. Nu blijkt dat de levensduur van het schijfje veel korter is dan gedacht."

Laborant Jerry Hartke zegt dat CD rot door verschillende oorzaken kan ontstaan, maar dat het vooral komt doordat de gebruikers slecht omgaan met de CD’s. "Sommige mensen behandelen de CD’s niet goed. Bijvoorbeeld plaatsen ze de schijfjes rechtstreeks op elkaar. En daar kunnen ze niet goed tegen. De meeste mensen denken dat de onbeschreven kant van de CD fragiel is. Maar dit is precies andersom. Juist de bedrukte kant is erg fragiel."