Onderzoekers bij Philips hebben dinsdag gemeld dat ze een grote doorbraak hebben bereikt in het onderzoek naar technologieën om beeldschermen goedkoper en smaller te maken. Het bedrijf toonde journalisten dat hoever ze gevorderd waren met pogingen om smalle en buigbare beeldschermen te maken van plastic en andere nieuwe materialen. Philips denkt dat de technieken die ze hebben gevonden binnen enkele jaren toe te passen zijn.
De nieuwe technologieën en productiemethodes zijn ontwikkeld om de huidige Liquid Crystal Displays (LCD) en plasmaschermen te vervangen. Deze beeldschermen worden tegenwoordig steeds populairder. In de productie en ontwikkeling van LCD schermen wordt jaarlijks miljoenen geïnvesteerd. Philips is, samen met het Zuid-Koreaanse LG Electronics, één van de grootste op de LCD markt.
Philips toonde een 13-inch breedbeeld scherm gemaakt van PolyLED, Philips eigen versie van Organic Light-Emitting Diodes (OLEDs). Philips denkt dat PolyLED beeldschermen in de toekomst makkelijker en goedkoper te produceren zijn dan OLED schermen. Philips zei dat het nog meer prototypes zal tonen op de jaarlijkse SID displays conferentie in Seattle volgende week. Daar zal ook IBM een doorbraak tonen: een 20-inch OLED beeldscherm.
Philips meent dat de nieuwe technologie de potentie heeft om veel goedkoper te worden dan de huidige flat panels. Dit komt doordat het materiaal wat het licht uitzendt gedrukt kan worden op een oppervalk op een manier waarop inktprinters inkt op papier drukken. Peter Wierenga, senior vice president Philips Research en manager van het programma over beeldschermen, zei: "We hebben een visie over het drukken van goedkope beeldschermen voor alledaags gebruik. Het kan tot 10 keer goedkoper zijn dan de huidige LCD schermen."
Het huidige prototype is nog niet buigzaam doordat het materiaal op zijn plaats moet worden gehouden door een glasplaat. Maar Philips is druk bezig met onderzoek naar buigbare materialen die het ook op zijn plaats kunnen houden. "We beelden ons in dat binnen 5 á 7 jaar beeldschermen overal om je heen zijn. En dat het niet duidelijk hoeft te zijn waar ze aan vast zitten. Dat is alleen mogelijk wanneer ze niet meer met glas worden gemaakt," aldus Wierenga.
De eerste kleuren PolyLED beeldschermen worden binnenkort op de markt verwacht. Als eerste in de externe schermen op mobiele telefoons. In 2005 zullen ze ook in de iets grotere interne schermen verschijnen. Tussen 2006 en 2008 verwacht Philips grotere PolyLED beeldschermen te introduceren in draagbare DVD spelers en andere toepassingen met schermen van dat formaat. Grote TV schermen zullen pas in 2009 verschijnen.
PolyLED en OLED schermen kunnen veel smaller zijn dan LCD en plasma schermen omdat ze geen licht filteren maar zelf uitzenden. Hierdoor worden de schermen niet alleen dunner maar wordt het contrast beter en de kijkhoek groter. Daarnaast zijn ze ook nog energiezuiniger omdat ze in tegenstelling tot LCD schermen alleen beeld uitzenden als het moet.
Het enige probleem waar nog aan gewerkt moet worden is de levensduur van de PolyLED schermen. Het prototype gaat maar 1000 branduren mee. Hierover is Philips toch ook positief, want in het laatste half jaar is de levensduur van de schermen verdrievoudigd.