2min

Tags in dit artikel

,

Zelf noemen ze het "het licht aan het einde van de tunnel". Maar het is gewoon een speciale muis. De duimmuis is ontwikkeld aan de Iowa State University. Het apparaat zou alles moeten kunnen wat een gewone muis kan, maar het zal RSI klachten verminderen. De muis is kneedbaar en past in de handpalm. Doordat je de muis in je hand houdt is er geen ondergrond nodig, maar kan je hem gewoon alle kanten op bewegen, zoals een joystick.

De uitvinders, Abir Qamhiyah (assistent werktuigbouwkunde) en Don Flugrad (professor werktuigbouwkunde), zeggen zelf: "Werken met het apparaatje is niet afhankelijk van de houding van je hand of pols, dus je voorkomt pijn en kramp. De gebruiker kan zelf zijn of haar houding bepalen. Je kunt het apparaat achter je rug verstoppen of op zijn kop houden: het maakt voor de werking niet uit. Je gebruikt ‘m in de houding die het beste voelt. We verwachten dat het RSI voorkómt omdat de functionaliteit van de muis is losgekoppeld van de beweging van hand en pols èn van de positie van arm en schouder”.

TNO Arbeid zet echter vraagtekens bij die laatste opmerking. TNO doet zelf ook intensief onderzoek naar RSI en het voorkomen ervan en onderzoekster Elsbeth de Korte zegt dat het apparaat juist extra belasting in de schouder en in de nek geeft doordat je hem op (kan) tillen. Om de kans op RSI niet te vergroten heb je bij dit apparaat zelfs een armsteun nodig.

De onderzoekers zeggen dat je tijdens het werken met de muis de hand met de muis ook gewoon op schoot kan laten liggen. Dit kan doordat je de bediening vrijwel uitsluitend met je duim doet. Je duim ligt boven op de muis waar je de richting en snelheid van de cursor kan bepalen. Met je wijsvinger kan je twee knopjes bedienen voor de linker- en rechtermuisknop.

TNO onderzoeker De Korte zegt: "De twee functies zijn tegenstrijdig. Bij nauwkeurig werken moet de muis juist langzaam bewegen, terwijl je juist geneigd bent harder te knijpen". Dit doe je bijvoorbeeld ook als je net wilt schrijven, dan hou je je pen steviger vast, hierdoor krijg je dus onnodig veel spierspanning. De uitvinder zegt echter: "Het is niet zo dat meer kracht simpelweg, één op één, wordt omgezet in meer snelheid van het pijltje op het scherm. Via een geprogrammeerde code wordt de duimbeweging vertaald in beweging op het scherm. Er is geen rechtevenredige verhouding tussen kracht en snelheid.”