2min

Tags in dit artikel

, ,

Je zult een seconde langer kunnen genieten van deze nieuwjaarsdag, want het is alweer tijd geworden voor een schrikkelseconde.

Om de officiële tijd te bepalen gebruikt men een atoomklok. Een seconde van een atoomklok is echter korter dan een seconde bepaald als de fractie van een zonnedag. Daardoor zal de TAI (Internationale Atoomtijd) afwijken van de tijdsschaal die gebaseerd is op de aardrotatie (Universele Tijd).

In 1971 werd hiervoor de Universele Gecoördineerde Tijd (UTC) geïntroduceerd. Deze wordt bepaald door een geheel aantal seconden toe te voegen aan de TAI. Dit wordt gedaan om het verschil tussen onze tijd en de omwentelingstijd van de aarde kleiner te houden dan 0.9 seconden.

Er is slechts één probleempje, onze teerbeminde planeet heeft de tendens om alsmaar langzamer te gaan draaien. De UTC en de door de aardrotatie gedefinieerde astronomische tijd drijven dus uit elkaar.

Als deze kloof te groot wordt moeten er maatregelen worden getroffen. Men grijpt dus naar de schrikkelseconde. Deze wordt overal ter wereld op hetzelfde ogenblik doorgevoerd. Op sommige plaatsen is het dus nacht en op andere dag.

De komende nieuwjaarsnacht krijgen we dus opnieuw een dergelijke schrikkelseconde.
Het hangt allemaal af van de tijd in Greenwich, beter bekend als GMT.
Landen in de GMT-zone voeren de schrikkelseconde in op 31 december om 23.59.59 uur.
Wij bevinden ons echter in de GMT+1 zone. Wij zullen dan ook de schrikkelseconde invoeren op 1 januari om 00.59.59 uur.

Dergelijke schrikkelseconde kunnen wereldwijd voor problemen bij computers leiden die qua tijd stipt op elkaar afgesteld staan.
Vooral Amerikaanse experten zien het liefst die schrikkelseconde afgeschaft. De heftige tegenstanders zijn vooral astronomen en de Britten die de positie van Greenwich en zijn Nulmerediaan ondermijnd zien.

Eind oktober lag het voorstel om de schrikkelseconde af te schaffen op tafel bij de Internationale Telecommunicatie Unie in Genève. Die beslissing werd echter uitgesteld.