2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een Engelse rechter die een zaak tegen vermeende Moslim cyberterroristen behandelt, heeft de zaak tijdelijk stilgelegd, omdat hij niet wist wat een website was.

Younis Tsouli, Waseem Mughal en Tariq Al-Daour staan momenteel terecht, omdat zij ervan verdacht worden dat zij Islamitische propaganda op het internet hebben verspreid, om zo Al-Qaeda te helpen. Daarnaast worden twee van de mannen gelinkt aan een moordcomplot, deze twee werden opgepakt in Bosnië. De mannen ontkennen echter alles.

De aanklagers en advocaten van de verdachten kwamen tijdens de rechtszaak echter voor een grote verrassing te staan, toen de 59-jarige rechter moest bekennen dat hij niets snapte van de termen die tijdens de betogen gebruikt werden. "Het probleem is dat ik niet begrijp wat jullie zeggen. Ik heb echt geen idee wat een website is", aldus rechter Peter Openshaw.

Daarom werd deze week specialist Tony Sams opgetrommeld die de rechter met behulp van een Powerpointpresentatie wegwijs maakte in de wereld van het internet. Op de eerste dia was een gele wolk te zien die het internet moest voorstellen. Twee computers waren middels een blauwe lijn verbonden met de wolk. Sams legde daarna uit dat het internet een complex communicatiesysteem is en dat je met een telefoon of televisiekabel kan inloggen op het systeem. Daarna legde hij de termen dial-up en broadband uit. "Dat is hoe snel je kan communiceren met het systeem", aldus Sams. Vervolgens kreeg de rechter nog les over IP-adressen, domeinnamen en de mogelijke koppeling tussen beiden.

Alhoewel alle rechters in het Verenigd Koninkrijk een eigen computer hebben gekregen met toegang tot een juridisch intranet en chat, zijn er een aantal rechters die nog vertrouwen op pen en papier. Het gebeurt wel vaker dat rechters tijdens een zaak toelichting vragen rond bepaalde zaken, maar dan gaat het meestal om meer specialistische of specifieke onderwerpen. De rechter is inmiddels bijgepraat en de zaak weer hervat.