2min

Tags in dit artikel

, ,

Richard Stallman, president van de Free Software Foundation, heeft bekendgemaakt niet blij te zijn dat opensource-software gebruikt wordt in het, in zijn ogen onethische, Londonse Oyster-betaalsysteem.

Het Oyster-betaalsysteem is het beste te vergelijken met de OV-chipkaart in Nederland: met de Oyster-kaart kan men betalen voor de metro door het simpelweg scannen van de kaart. De ruggengraat van het Oyster-systeem wordt gevormd door het besturingssysteem Red Hat Enterprise Linux en JBoss-middleware.

Richard Stallman is niet te spreken over de veiligheid en de privacy van de kaart. Vooral het laatste gaat hem op het hart: "Het GNU-systeem (Waarmee Stallman besturingssystemen bedoelt die grotendeels zijn gebaseerd op GNU-software, zoals Linux. – red.) wordt sinds 1984 ontwikkeld om de vrijheid van computergebruikers te garanderen. Ironisch gezien is het nu de basis voor een systeem dat de vrijheid van de inwoners van London via het Oyster-betaalsysteem de das om doet."

Als je de mogelijkheid tot online betalen gebruikt bij het Oyster-systeem wordt je naam gekoppeld aan de unieke ID-code van de kaart. Volgens Richard Stallman is deze koppeling precies waar de Britse regering op uit is: ze kunnen zo precies volgen waar je heen reist.

Alhoewel Stallman het feit dat opensourcesoftware gebruikt wordt voor dit soort doelen betreurt weet hij wel dat er weinig aan veranderd kan worden: "We kunnen surveillance of agressieve oorlogen niet voorkomen door het gebruik van bepaalde besturingssystemen te verbieden voor dit soort mogelijkheden, het zou zijn alsof je restricties zet op het gebruik van pennen of stoelen."

Om te ontkomen aan het Oyster-systeem adviseert Stallman om contant te betalen of te werken met tijdelijke kaarten die je eens in de zoveel tijd vervangt. Ook raad hij aan om de Oyster-kaart te bewaren in aluminiumfolie wanneer deze niet gescant wordt zodat anderen dit niet in het geheim kunnen doen.