2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De bekende Linux-ontwikkelaar Alan Cox heeft in een e-mail naar de mailinglijst van de Linux-kernel bekend gemaakt dat het geen ondersteuning voor het ZFS-bestandssysteem van Sun Microsystems zal inbouwen in Linux, ook niet nu er een gedeeltelijke GPL-implementatie bestaat in de GRUB-bootloader.

ZFS is een nieuw bestandssysteem met geavanceerde functies en werd als eerste door Sun in hun eigen Solaris-besturingssysteem geïmplementeerd waarna het via OpenSolaris open source is geworden. De Linux-ontwikkelaars hebben echter problemen met het feit dat ZFS onder Suns CDDL-licentie valt, dit is een opensource-licentie maar is incompatibel met de GPL-licentie waar de Linux-kernel onder valt. Andere besturingssystemen zoals FreeBSD en Mac OS X hebben geen problemen met de CDDL-licentie en hebben ZFS wel geïmplementeerd.

Via de GRUB-bootloader is nu een beperkte versie van het ZFS-bestandssysteem beschikbaar onder de GPL-licentie waar mogelijk een beperkte read-only ondersteuning voor ZFS in Linux mee kan worden gemaakt. Alan Cox vindt dit idee echter onmogelijk wegens patentproblemen met Sun en mede-patenteigenaar NetApp. Cox zegt ook vaker geprobeerd te hebben contact op te nemen met Sun over deze kwestie zonder antwoord te ontvangen.

Met deze uitspraak lijkt het dat een ZFS-implementatie voor Linux voorlopig ver weg blijft. Opmerkelijk genoeg heeft Linus Torvalds, de bedenker en het hoofd van Linux, eind mei gesprekken gehad met Jeff Bonwick, hoofd van het ZFS-team bij Sun. Van deze gesprekken zijn alleen foto’s gepubliceerd op het weblog van Jeff Bonwick onder de ZFS-categorie samen met de mededeling "All I can say for the moment is… stay tuned".