2min

Tags in dit artikel

, ,

Met de introductie van digitale flitspalen is de kans op een bekeuring flink groter geworden. De nieuwe palen registreren vijf keer meer snelheidsovertreders. Dit is gebleken uit cijfers van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) en diverse politieregio’s.

In mei zijn in Utrecht drie analoge flitspalen vervangen door digitale varianten en in de eerste maand leverde dit direct 13.000 bekeuringen op. In Nijmegen registreerden twee digitale palen al 16.000 overtreders in de eerste zes maanden van dit jaar. Ter vergelijking: in heel 2007 was dit slechts 6978 keer.

"Het is zonneklaar dat de digitale palen meer snelheidsovertredingen opmerken," zegt woordvoerder Jos Steehouder van het BVOM. "De nieuwe palen staan 24 uur per dag aan. De analoge paal stond misschien dagen op non-actief omdat het fotorolletje vol was."

Toch heeft Hoogleraar verkeerspsychologie Talib Rothengatter kritiek op het feit dat de digitale palen 24 uur per dag aan staan. "Door de verbeterde techniek is het mogelijk om meer overtredingen te registreren," zegt Rothengatter.

"Maar dan schiet je wel je doel voorbij. Het gaat er niet om meer boetes uit te schrijven, maar om de verkeersveiligheid te bevorderen. Als het aantal boetes met dit systeem vervijfvoudigt is dat onacceptabel."

Het BVOM benadrukt dat oude palen niet vervangen worden om meer boetes te kunnen uitschrijven. "De hele samenleving digitaliseert, dus de flitspaal ook," meent Steehouder. "We willen een efficiënter en betrouwbaarder systeem maken. De digitale palen zijn veel beter bestand tegen vandalisme en besparen de politie ook een hoop werk."