2min

Apple is van plan processors van derden, zoals Broadcom en Qualcomm, voor wifi- en bluetooth-connectiviteit te vervangen door exemplaren van eigen fabricaat. Dit bericht Bloomberg op basis van bronnen.

Volgens Bloomberg wil de techgigant uit Cuppertino tegen 2025 beginnen met het vervangen van de Broadcom wifi- en bluetooth-processors in zijn devices. De RF-chips die Apple ook van deze chipfabrikant afneemt, worden niet vervangen door zelfgemaakte exemplaren. Deze chips zouden te complex zijn om zelf te gaan fabriceren.

Ook Qualcomm-processors worden vervangen

Naast de processors van Broadcom, zou de techgigant ook de in zijn devices gebruikte processors van Qualcomm willen gaan vervangen. Hierbij gaat het om de Qualcomm (x65 for 5G) cellulaire modem chips in zijn iPhones en in de van cellulaire connectiviteit voorziene iPads. Deze chips moeten aan het eind van 2024 of begin 2025 door eigen Apple-chips worden vervangen. Qualcomm zou zich hiermee inmiddels hebben verzoend.

Aderlating voor Broadcom

Het vervangen van de Broadcom-processors door Apple is voor de chipfabrikant een flinke aderlating. De techgigant is de grootste klant van Broadcom in de Verenigde Staten en vertegenwoordigt ongeveer 20 procent van de totale inkomsten van de chipfabrikant. Volgens Bloomberg verliest Broadcom hierdoor een jaarlijkse omzet van tussen de 1 miljard euro en 1,4 miljard euro (1-1,5 miljard dollar).

Het is niet de eerste keer dat Apple chips van derden vervangt door eigen exemplaren. Enige tijd geleden is de techgigant al begonnen met het vervangen van de Intel-processors in zijn MacBooks door de eigen op Arm gebaseerde M1- en M2-processors.

Tip: Lenovo en Motorola brengen met ThinkPhone telefoons dichterbij pc