2min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple ligt de laatste paar dagen onder vuur vanwege het weigeren van de applicatie Ninjawords, een expliciet woordenboek voor het iPhone-platform met woorden die je doorgaans niet in gewone woordenboek vindt. Bij monde van marketingdirecteur Phil Schiller reageerde Apple op alle commotie.

In een e-mail aan John Gruber van Daring Fireball, die in onze Apple-gerelateerde berichtgeving al vaker naar voren is gekomen, legt Schiller uit dat Apple de ontwikkelaars van Ninjawords enkele maanden voor de lancering van iPhone OS 3.0 gevraagd heeft om hun applicatie opnieuw bij Apple in te dienen wanneer OS 3.0 met ouderlijk toezicht beschikbaar zou zijn.

Volgens Apple bevatte de applicatie destijds al content waar het bedrijf haar twijfels bij had. In plaats van te wachten op OS 3.0 besloot de ontwikkelaar van Ninjawords de applicatie wel uit te brengen, maar zonder de "aanvallende" woorden. Deze specifieke woorden maakten deel uit van het online woordenboek Wikitionary.org, maar kwamen niet voor in traditionele woordenboeken.

Gruber stelde enkele dagen geleden in een scherpzinnige column dat Apple zich hier schuldig zou maken aan censuur door een applicatie te weigeren omdat het slechts algemene scheldwoorden bevat. De Apple-topman ontkende in zijn reactie beide uitspraken van Gruber.

"Het probleem dat de App Store-reviewers vonden met de Ninjawords-applicatie is dat het toegang bood tot andere meer vulgaire termen dan die gevonden kunnen worden traditionele en dagelijkse woordenboeken, woorden die veel redelijke mensen als kwetsend kunnen ervaren", schreef Schiller. "Een snelle zoekopdracht op Wikitionary.org toont eenvoudig een aantal aanvallende ‘urban slang’-termen die je niet in populaire woordenboeken kunt vinden."

Volgens Schiller is er ook geen sprake geweest van door Apple opgelegde censuur. "Apple heeft de ontwikkelaar niet verzocht om enige content in Ninjawords te censureren, de ontwikkelaar heeft hiertoe zelf besloten om de applicatie sneller op de markt te krijgen", aldus Schiller. "Hoewel de ontwikkelaar deze termen heeft gecensureerd, bleven er genoeg vulgaire termen over waardoor een ouderlijk toezicht-rating van 17+ vereist is."

De reactie van Schiller is interessant, enerzijds omdat Apple zelden op publieke kwesties reageert en anderzijds omdat het een van de meest felle reacties van Apple is met als doel het verdedigen van het App Store-beleid. Het is niet de eerste keer dat Apple onder vuur ligt vanwege het beleid van de App Store voor wat betreft het toelaten en weigeren van applicaties.