2min

Eind 2023 kondigde Microsoft aan dat het Windows Mixed Reality (WMR) niet langer werd ontwikkeld. Echter blijkt de end-of-life status van de applicatie pas in november 2026 plaats te vinden. Ook dan blijven VR-brillen die op WMR vertrouwen nog altijd werkzaam.

We omschreven eerder al dat WMR een gefaald VR-platform was. Microsoft beloofde veel met de introductie ervan in 2015, maar de applicatie werd al gauw niet verder ontwikkeld. Officieel verschafte Microsoft nog steeds updates, met name om nieuw uitgebrachte VR-brillen te ondersteunen.

Tip: Windows Mixed Reality sterft stille dood

Einde in zicht, maar functionaliteit blijft

Vanaf 1 november 2026 ontvangt WMR voor Windows Home- en Pro-gebruikers geen updates meer. Commerciële edities van Windows krijgen nog een jaar langer ondersteuning. Desondanks blijven VR-brillen zoals de HP Reverb en Samsung HMD Odyssey na die datum nog steeds functioneel, hoewel Microsoft vanaf dat moment geen security-updates meer zal leveren. Zo zullen soortgelijke kwetsbaarheden als CVE-2022-37974 niet meer gepatcht worden.

Voor veel VR-gebruikers geldt dat WMR-producten inmiddels achterhaald zijn. Zo bevatten alle headsets van dit platform een draad om via HDMI en USB-C met een pc te verbinden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Meta Quest-serie. Ook is de tracking-methode (‘inside-out’) een stuk minder accuraat dan de concurrentie, zoals die van Valve met de Index-headset.

Microsoft heeft meerdere applicaties beëindigd het afgelopen jaar. Zo zit WordPad niet meer in de meest recente Windows 11 Insider-build, terwijl ook AI-assistent Cortana verdween van het platform. Echter is laatstgenoemde vervangen door het ambitieuzere Microsoft Copilot, dat ook buiten Windows werkzaam is.