2min

Doordat de populariteit van BlackBerry steeds verder afneemt, is het Canadese telecombedrijf Research In Motion (RIM) op zoek naar alternatieve inkomstenbronnen. Daarom lanceert het bedrijf volgend jaar een nieuw product op de markt: Mobile Fusion.

Mobile Fusion is beveiligingssoftware waarmee IT’ers op afstand een aantal mobiele apparaten kan aansturen, zoals iPhones, iPads en Android-toestellen. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om te controleren of medewerkers zich aan de beveiligingsregels voor password management houden en geen gevaarlijke apps of andere software downloaden en installeren. Ook als gebruikers hun smartphone of iPad kwijt zijn geraakt kan de beheerder deze eenvoudig opsporen door de ingebouwde functie van Mobile Fusion.

"Wat onze zakelijke klanten willen, en waar een gouden kans voor ons in het verschiet ligt, is om het standaardplatform te worden", aldus vice-president Enterprise Product Management Alan Panezic.

BlackBerry was jarenlang een zeer geliefd toestel, zowel onder particulieren als zakelijke klanten. Beide groepen geven aan steeds vaker voor een iPhone of Android-toestel te kiezen. Het afgelopen jaar steeg de populariteit van Apple met bijna 50 procent onder zakelijke klanten, Android verdubbelde haar aandeel in dit segment. Particulieren ruilen hun oude BlackBerry-toestel steeds vaker in om van de opbrengsten een nieuwe mobiele telefoon te kopen. De wereldwijde storing zal vast en zeker een bijdrage aan dit sentiment hebben geleverd.

RIM zal Mobile Fusion in het eerste kwartaal van volgend jaar lanceren. Volgens analisten zal RIM hierdoor niet meer smartphones verkopen, maar het zal wel de nodige beroering met zich meebrengen doordat RIM zich in het vaarwater van andere aanbieders begeeft. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws. Het aandeel steeg gisteren met 3 procent na de aankondiging van het nieuwe product.