Al jaren gaan er geruchten rond op internet dat Apple bezig zou zijn met het ontwerpen en maken van een goedkopere iPhone, The WallStreet Journal laat deze geruchten weer opleven nu het naar buiten heeft gebracht nieuwe informatie in handen te hebben gekregen, waaruit blijkt dat Apple toch echt bezig is met een klein broertje van de iPhone.

The WallStreet Journal stelt van bronnen "die bekend zijn met de zaak" te hebben gehoord dat Apple werkt aan een "lower-end iPhone". Apple zou hier al jaren mee bezig zijn maar het onderzoek lijkt erg dicht bij de realiteit te komen nu het smartphone universum een belangrijke verschuiving meemaakt.

Volgens het verhaal zou de goedkopere telefoon veel lijken op de huidige iPhone maar met een andere, minder dure body gemaakt worden, bijvoorbeeld een iPhone gemaakt van polycarbonaat in plaats van metaal of glas. Apple heeft qua hardware inmiddels wel de mogelijkheid om met een oudere processor te werken om de prijs te drukken. Overigens blijft het een gerucht waarbij de geloofwaardigheid moeilijk is in te schatten, de geruchten gaan al jaren maar iets concreets is nooit naar buiten gekomen. Aan de andere kant heeft Apple het afgelopen jaar wel een iPad Mini op de markt gebracht. Een tablet die meer in het midrange segment valt dan lowend maar wel goedkoper is dan de normale iPad.