2min

Microsoft gaat in Windows 10 de systeembestanden comprimeren zodat er ruimte kan worden bespaart op het systeem van de gebruiker. De enige eis die daaraan wordt gesteld is dat er voldoende werkgeheugen en een snelle processor aanwezig is. Daarmee worden enkele gigabytes aan opslagruimte bespaart.

Microsoft gaat eindelijk de grootte van Windows aanpakken. Een volwaardige Windows-installatie inclusief herstelpartities neemt al snel 20 tot 30GB aan opslagcapaciteit. Dit is ook nog een beetje afhankelijk van hoe het systeem is ingericht en of een OEM-fabrikant nog zaken heeft toegevoegd. Op pc-systemen is het soms al zeer vervelend dat Windows zo groot is, maar op tablets is dat probleem nog veel groter. Nu zijn Windows-tablets nog niet mega populair maar daar wil Microsoft in de toekomst wel verandering in gaan brengen.

Daarom gaat het snijden in Windows, gaat het systeembestanden comprimeren en wordt de herstelpartitie geschrapt. Door de systeembestanden te comprimeren bespaart Microsoft bij een 32bit-installatie zo’n 1,5GB en bij 64bit-installaties 2,6GB. Door het schrappen van de herstelpartitie wordt nog eens 4 tot 12GB bespaart. De compressietechniek zal ook worden toegepast op Windows Phone-toestellen, waardoor ook smartphones de nodige extra ruimte gaan krijgen.

Microsoft geeft verder in de blogpost aan dat er nog een probleem op tafel ligt waar het nog geen oplossing voor heeft gevonden en dat is het upgradeproces naar Windows 10 op systemen met weinig opslagcapaciteit. Bijvoorbeeld de Windows 8.1 with Bing-systemen met een SSD van 32GB. Microsoft kan het upgradeproces wel inzetten maar mocht er iets misgaan tijdens het upgraden, als bijvoorbeeld de stroom uitvalt, dan is het upgraden mislukt en moet het systeem opnieuw worden geïnstalleerd en is de gebruiker zijn gegevens kwijt. Microsoft zoekt nog naar een oplossing voor dat probleem.

Verder zal het herstellen van een Windows 10-systeem straks een stuk eenvoudiger worden. Doordat er geen herstelpartitie meer aan te pas komt, bouwt Microsoft het Windows 10-systeem op basis van de systeembestanden die op de computer staan. Hierdoor kan het Windows 10 volledig herstellen en alle data van de gebruiker opruimen, zonder dat de gebruiker eerst weer alle Windows updates moet downloaden. Wel blijft er de mogelijkheid om te herstellen naar een punt in het verleden wat de gebruiker of de OEM-fabrikant heeft gedefineerd.

Verder lijken alle systemen straks dezelfde Windows 10-basis te gaan gebruiken waardoor het opschalen van een Windows Phone-toestel naar een volledig Windows 10-systeem wel degelijk mogelijk zal worden.