2min

Amnesty International heeft een rapport gepubliceerd waarin staat dat vrijwel alle grote smartphonefabrikanten niet controleren waar de kobalt vandaan komt die in de accu’s van hun smartphones wordt gebruikt. Volgnes Amnesty is de kans heel groot dat de kobalt uit mijnen wordt gewonnen waar kinderen vanaf 7 jaar werkzaam zijn.

Amnesty laat in het rapport weten dat het heel lastig is om vast te stellen welke fabrikanten gebruikmaken van kobalt dat is gewonnen met kinderarbeid. De fabrikanten kopen vaak complete accu’s in bij een andere bedrijf die de productie van de accu al heeft uitgevoerd, bijvoorbeeld bij BAK, LG Chem of Samsung SDI.

Deze drie bedrijven produceren de accu’s maar kopen de halffabrikaten die nodig zijn om de accu te produceren ook weer elders in. Zo wordt er wereldwijd bij verschillende partijen kobalt ingekocht en de kans is groot dat er uiteindelijk via een omweg kobalt wordt ingekocht bij het bedrijf Huayou. Dat bedrijf raffineert kobalt en doet volgens Amnesty zaken met handelaren die de kobalt uit mijnen in Congo halen waar kinderen vanaf zeven jaar worden gebruikt.

Alles bij elkaar is het een hele grote cyclus die voor zowel Amnesty als de fabrikanten moeilijk te controleren is. Inmiddels hebben verschillende bedrijven een onderzoek gestart en dat heeft al resultaat opgeleverd, Microsoft heeft toegeven kobalt voor accu’s te hebben afgenomen bij het bedrijf voor een onderzoeksproject, maar het bedrijf verkoopt geen producten waar accu’s met kobalt van Huayou in zit.

LG Chem is nog bezig met een uitgebreid onderzoek maar heeft aangegeven dat als blijkt dat de toeleverancier kobalt gebruikt van het bedrijf de banden worden verbroken en het bedrijf op zoek gaat naar een nieuwe toeleverancier.

Veel andere fabrikanten hebben aangegeven geen banden te hebben met het bedrijf of nog onderzoek te doen naar de herkomst van de kobalt.