2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Binnen een paar uur na de lancering werd al duidelijk dat de Pokémon Go-app een gouden vondst was van softwarebedrijf Niantic en de Pokémon Company. De smartphone-app werd miljoenen keren gedownload en heeft nu wereldwijd al meer dan 50 miljoen gebruikers. Recente aanpassingen zorgen echter voor flinke kritiek en daar reageert Niantic nu op.

Een paar dagen geleden lanceerde Niantic een update voor Pokémon Go, waarin een aantal zaken aangepast werden. Zo werd de toegang van apps van derde partijen tot de servers stopgezet. Daardoor konden apps als de PokéFinder en PokéAlert niet meer gebruikt worden om specifieke digitale wezentjes op te sporen. Ook schakelde Niantic de functie uit die aan moest geven of een Pokémon in de buurt was of niet. Ten slotte werd ook de batterijbesparingsmodus binnen iOS uitgeschakeld.

Al die aanpassingen zorgden voor fikse kritiek, maar volgens Niantic had het geen andere keus. Het bedrijf stelt apps van derden geblokkeerd te hebben om meer capaciteit op de servers te creëren, zodat het zonder al te veel problemen in andere landen de app kan uitbrengen.

"Een product als Pokémon Go draaien op dit niveau is uitdagend", schrijft Niantics CEO John Hanke in een blogpost. "Die uitdagingen werden vergroot door derde partijen die op manieren buiten de game om toegang tot onze servers probeerden te verkrijgen." Die apps zouden veel vragen van de servers, waardoor de lancering van Pokémon Go in sommige landen uitgesteld moest worden.

Verder stelt Hanke dat sommige functionaliteiten binnen de app uitgeschakeld moesten worden omdat ze niet naar behoren werkten, of voor problemen zorgden. Zo liep de iOS-versie van de app regelmatig vast als de batterijbesparingsmodus ingeschakeld stond. Hanke belooft verder dat er snel nieuwe updates volgen, die de game-ervaring verbeteren. Zo moet het mogelijk worden om Pokémons te ruilen met andere gebruikers.

In Nederland heeft Pokémon Go naar schatting twee miljoen gebruikers. Verder zorgde de lancering van de app ervoor dat de aandelen van Nintendo flink groeiden. Een winstwaarschuwing van Nintendo maakte uiteindelijk dat de aandelen weer flink in waarde daalden.