Samsung lijkt er klaar voor te zijn om afscheid te nemen van de platte schermen voor zijn smartphone-vlaggenschepen. De Zuid-Koreaanse fabrikant lanceerde in 2015 voor het eerst een smartphone met gebogen scherm, maar kon destijds niet genoeg produceren om de grote vraag bij te houden. Dat probleem lijkt nu opgelost te zijn.

Samsung is ondertussen wel in staat om voldoende gebogen schermen te produceren, en zou overwegen om enkel nog smartphones te produceren met een gebogen scherm. In de zeer nabije toekomst zou Samsung geheel afscheid willen nemen van de platte Galaxy S-modellen. Het gebogen scherm moet het standaardkenmerk worden voor de vlaggenschepen.

"Samsung overweegt het gebogen scherm de identiteit van de Galaxy S-smartphones te maken, mits het bedrijf consumenten van een onderscheidende gebruikservaring middels software en gebruiksvriendelijke functies voor het gebogen scherm kan voorzien," aldus Koh Dong-jin, hoofd van de mobiele tak van Samsung.

De bedoeling zou zijn om de Galaxy S8 enkel nog met een gebogen scherm uit te brengen. Samsung lijkt het scherm verder niet meer echt als een grote nieuwe eigenschap te zien en heeft om die reden bij de Galaxy Note 7 (lees hier onze preview) geen ‘Edge’ meer in de productnaam gezet.

Toen Samsung de Galaxy S6 Edge lanceerde, kreeg het veel lof daarvoor. Het gebogen scherm gold als een nieuwe innovatie binnen de wereld van smartphones, waarin het steeds moeilijker is om nieuwe features te introduceren. De ontwikkeling van nieuwe features gaat vaak simpelweg langzamer dan het introduceren van een nieuwe generatie smartphones. Fabrikanten brengen normaliter elk jaar een vlaggenschipmodel uit, dat dient als showmodel voor de belangrijkste nieuwe eigenschappen van een toestel en serie. Ook Apple zou moeite hebben het tempo vol te houden en zou in plaats van twee jaar nu drie jaar willen doen met een ontwerp.

Tot slot kunnen we al raden wat de volgende grote nieuwe feature wordt die Samsung naar smartphones brengt. In 2013 beloofde het dit jaar een telefoon met opvouwbaar scherm uit te brengen. Dat lukte niet, maar ondertussen heeft het bedrijf wel een patent op opvouwbare schermen gekregen en is er het gerucht dat Samsung in 2017 met zijn eerste opvouwbare smartphones gaat komen.