Veel mensen zullen er niet eens bij stil staan, maar de toekomst van de processoren is dankzij een nieuw transistor-ontwerp van IBM weer een tijdje veilig gesteld. Wetenschappers van IBM hebben een transistor van maar 6 nanometer (een miljardste meter) ontwikkeld. Eigenlijk is deze ontwikkeling te vroeg gekomen. Om de stijging in snelheid te kunnen volhouden, hoeven transistoren eigenlijk pas in 2016 onder de 9 nanometer-grens te duiken.

De 9 nanometer-grens is nu dus al behaald. Silicium, de stof waar processoren van worden gemaakt zal dus weer wat langer mee kunnen. Met de nieuwe ontwikkeling zijn snelle procesoren voor de toekomst verzekerd.

Manipulatie van silicium op deze schaal is nog nooit eerder vertoont, zo stelt het onderzoekslab van IBM. Dankzij de nieuwe productietechniek, zal het mogelijk gaan worden om maar lieft honderd keer meer, transistoren op computerchips te plaatsen.

Een Pentium 4 processor bevat meer dan 40 miljoen transistoren en de topmodellen van AMD overstijgen de 50 miljoen ruim. Om de nieuwe transistoren correct te laten werken en te produceren heeft het onderzoekslaboratorium technieken ontwikkeld om de gronstoffen poly-silicium en silicium in nóg dunnere laagjes aan te brengen – dunner dan 4 nanometer.