2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Vorig jaar maakte KPN nog 4,72 miljard euro winst, maar waarschijnlijk zal dat dit jaar niet het geval zijn. De winst van 2005 was 2,4 procent hoger dan in 2004.

Met de dochters van KPN, Mobiel en het Duitse E-Plus, gaat het ook goed. E-Plus heeft wel een schuld van vijf miljoen, maar dit zou te wijten zijn aan de aanschaf van de 3G-licenties. Ook bij Mobiel is het niet te merken aan de cijfers: de winst, die in 2004 nog 729 miljoen was, was eind vorig jaar nog maar 648 miljoen. De totale resultaten zijn zo goed omdat de cijfers van Telfort, dat overgenomen is door KPN, nu ook meetelde.

De goede resultaten in de mobiele telefonie sector maakten de slechtere resultaten in de sector vaste telefonie weer goed. KPN heeft de tarieven moeten verlagen voor het bellen en er is een verschuiving aan het plaatsvinden, omdat meer mensen via internettelefonie gaan bellen. KPN meldt: "Hoewel de opbrengsten uit producten en diensten op basis van nieuwe technologieën gestaag stijgen, worden hiermee de lagere opbrengsten uit traditionele diensten nog niet volledig gecompenseerd".

KPN zal dit jaar ook met internettelefonie komen. Hiervoor heeft ze een contract getekend met 60 partijen. De nieuwe dienst van KPN gaat IPTV heten. Hiervoor is ook een contract gesloten met Endemol. De Nederlandse commerciële en publieke omroepen zitten hier ook bij. In 2005 maakte KPN een totale omzet van 11,94 miljard. In 2004 was dit 11,82 miljard. Dit valt binnen de door KPN gestelde marges. De schuld van het bedrijf is opgelopen tot 10 miljard euro. Dit komt door de overname van Telfort en de terugkoop van aandelen die de Nederlandse staat in bezit had.

Er zijn in tegenstelling tot december 2004 minder banen bij KPN. In 2006 wil KPN haar merken Planet en Primafoon herstructureren.