2min

Onlangs is het Nederlandse samenwerkingsverband Centre of Excellence for Data Sharing and Cloud (CoE-DSC) gestart. Binnen de coalitie gaan Nederlandse samenwerkingsorganisaties uit de techwereld hun kennis, tools en best practices over het delen van data en cloudvraagstukken bundelen.

Data delen wordt met de opkomst van cloud computing steeds belangrijker voor bedrijven en organisaties. Het is daarom belangrijk de kennis over het delen van data te bundelen en zo goed mogelijk beschikbaar te maken.

In Nederland is hiervoor nu het CoE-DSC-samenwerkingsverband opgezet. Dit is een coalitie van diverse Nederlandse samenwerkingsorganisaties op het gebied van tech-, data- en cloudvraagstukken. Deelnemers zijn de Data Sharing Coalition, de werkgroep data delen van de Nederlandse AI Coalitie en de Gaia-X-Hub NL. Alle partijen die deze samenwerkingsverbanden vertegenwoordigen, zijn op hun beurt weer deelnemer van het samenwerkingsverband.

De algemene regie van het CoE-DSC is ondergebracht bij kennisinstituut TNO. Het ministerie van EZK maakt het initiatief financieel mogelijk.

Centrale hub voor datadelen

Met de komst van het samenwerkingsverband voor het delen van data en andere cloudvraagstukken moet er een centrale plek ontstaan die organisaties helpt bij het delen van data en andere vraagstukken rondom de cloud. Het CoE-DSC moet daarnaast zorgen voor meer vertrouwen in het delen van data tussen organisaties en de (internationale) samenwerking op dit gebied faciliteren.

Het is de bedoeling dat het samenwerkingsverband antwoorden geeft op uitdagingen op het gebied van datadelen en het ondersteunen hiervan. Dit door bijvoorbeeld de relevante kennis, tools en best practices ter beschikking te stellen.

Ook gaat het initiatief nauw samenwerken met datadeelinitiatieven uit andere sectoren, waaronder de GOFAIR Foundation. Hiermee wil CoE-DSC voorkomen dat er op het terrein van datadelen verschillende eilanden ontstaan. Bovendien moet het (toekomstige) toepassingen voor zoveel mogelijk sectoren beschikbaar maken. Uiteindelijk moet hierdoor een enkel platform in Nederland ontstaan voor het delen van data.

Europese samenwerking

Ook op internationaal vlak gaat CoE-DSC nauw samenwerken met andere organisaties, voornamelijk in Europa. Het delen van data houdt immers niet op bij de landsgrenzen. In dit kader sluit het samenwerkingsverband zich aan bij de Europese agenda op dit gebied. Denk aan de Europese datastrategie, wet- en regelgeving als de Data Act en andere Europese datadeelinitiatieven als het Data Spaces Support Centre (DSSC).

Lees ook: Nederlandse partijen bouwen nationale Gaia-X testomgeving