2min

Oracle lanceert in juli een cloud-infrastructuur die exclusief bedoeld is voor gebruik binnen EU-lidstaten. EU Sovereign Cloud zal allereerst vanuit datacenters in Frankfurt en Madrid opereren.

GDPR-wetgeving steekt vaak de kop op voor techbedrijven. Terwijl de EU smijt met boetes, is het voor de industrie lastig om te garanderen dat men zich aan de regels houdt. Deze stipuleert namelijk dat Europese gebruikersgegevens het continent niet mogen verlaten. EU Sovereign Cloud zou dit probleem moeten verhelpen. De dienst zal niet direct alle functionaliteiten hebben die Oracle graag aanbiedt, maar is een belangrijke stap richting de soort dataverwerking die binnen Europa de norm dient te zijn.

De reuzeboete die Meta onlangs ontving (1,2 miljard euro) voor het wegsluizen van EU-data naar Amerika laat volgens Oracle VP of Products & Strategy Leo Leung zien wat er gebeurt als een bedrijf onzorgvuldig omgaat met dataregulering.

“Het technologielandschap in de Europese Unie is drastisch veranderd vanwege het toenemende belang van gegevensbescherming en -residentie. Hierdoor is een grotere vraag naar soevereine cloudoplossingen ontstaan die gevoelige klantgegevens op veilige wijze kunnen hosten en waarmee kan worden voldaan aan regelgeving zoals de AVG”, stelt Richard Smith, Executive Vice President Technology EMEA bij Oracle.

AI-trend

Afgezien van de moeilijkheidsgraad die GDPR sowieso al met zich meebrengt, worstelen bedrijven momenteel met de juiste omgang wat betreft kunstmatige intelligentie. Generatieve AI maakt momenteel reuzensprongen, maar kan wegens privacywetgeving vaak niet zomaar geïmplementeerd worden bij persoonsgegevens. Daarom kan AI-infrastructuur niet zomaar op een public cloud draaien. Ook op dat gebied dient EU Sovereign Cloud een oplossing te bieden.

Afgescheiden

EU Sovereign Cloud blijft natuurlijk verbonden met het internet, maar heeft geen contact met de Oracle Cloud Infrastructure. Op den duur moeten alle Oracle-producten beschikbaar zijn via de EU Sovereign Cloud-route, waardoor compliance een stuk haalbaarder zal zijn. Dit is een unicum, stelt Leung. “Het heeft dezelfde commerciële cloud-services dus er is geen nadeel aan het draaien ervan. Het is ontworpen om ervoor te zorgen dat data niet buiten de EU wordt gebracht.”

Onder het klantenbestand verwacht Oracle dat overheidsdiensten en strict gereguleerde sectoren er belang bij hebben. Zo zullen banken, de gezondheidszorg en telecom er vrij happig op zijn, denkt men.

Er kleven wel wat nadelen aan het gebruik van EU Sovereign Cloud ten opzichte van de conventionele Oracle-diensten. Zo zullen niet alle Fusion-applicaties direct bij lancering beschikbaar zijn. Daarnaast moeten alle gebruikte applicaties gemigreerd worden naar de nieuwe dienst.

Key management

De EU Sovereign Cloud is niet het enige dat Oracle presenteert. Het komt ook met OCI External Key Management staat het klanten toe om data te versleutelen met keys die buiten OCI om gemaakt zijn, waardoor security veel lastiger te kraken is. Eveneens is er OCI Dedicated Key Management, dat een hardware security module is binnen OCI op single-tenant basis. Wederom wordt dit volledig aangestuurd door de klant.