Update 03/12/2024 door Martijn van Best – Inmiddels is duidelijk hoeveel oud-CEO van Intel Pat Gelsinger aan loon, bonussen en andere ontslagvergoedingen meekrijgt. Het gaat om een bedrag van zeker 7 miljoen dollar, wat eventueel nog kan uitgroeien tot zo’n 10 miljoen. Eigenlijk een schijntje, zeker in vergelijking met de bedragen die CEO’s bij andere bedrijven de afgelopen jaren hebben meegekregen als oprotpremie.
Gelsinger trad op 1 december officieel af als CEO van Intel, na bijna vier jaar aan het roer te hebben gestaan in een zeer roerige periode. Volgens documenten die zijn aangeleverd bij de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC), enigszins vergelijkbaar met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Nederland, krijgt Gelsinger 18 maanden basisloon mee, wat neerkomt op bijna 1,88 miljoen dollar.
Daarnaast krijgt hij anderhalf keer zijn jaarlijkse bonus mee, berekend als 275 procent van zijn salaris ofwel 5,16 miljoen dollar. Gelsinger krijgt dus zo goed als zeker ruim 7 miljoen dollar (ongeveer 6,6 miljoen euro) mee. Dit bedrag kan nog oplopen met zo’n 3,15 miljoen als Intel goed presteert. Nu zijn de slechte prestaties van Intel juist reden voor het bedrijf geweest om Gelsinger ’te motiveren’ met pensioen te gaan, dus dat is afwachten. Tegelijk kan het vertrek van de gewezen CEO ook het vertrouwen in het bedrijf op de beurs opstuwen.
Eigenlijk een schijntje
Hoewel menig lezer van Techzine (en wijzelf) het bedrag graag op de bankrekening bijgeschreven zou krijgen, is het eigenlijk niet zo veel. Zeker niet voor iemand met de staat van dienst van Gelsinger. Techcrunch brengt in herinnering dat Marissa Mayer bij haar vertrek als CEO van Yahoo een kleine 55 miljoen dollar meekreeg.
WeWork-topman Adam Neumann, die de geflopte beursgang overzag van dat bedrijf, kreeg zelfs 1,7 miljard dollar mee, bestaande uit een riante betaling voor ‘consultancy’, een schappelijke lening van 500 miljoen en een miljard aan door Softbank opgekochte aandelen. De bank werd daarmee grootaandeelhouder.
Origineel bericht 03/12/2024
Hoewel het vertrek van Pat Gelsinger bij Intel officieel wordt gepresenteerd als een vertrek uit eigen wil, wordt gezocht naar de werkelijke rede van het vertrek. Bronnen wijzen op een halvelings gedwongen pensioen.
Sinds begin december is Pat Gelsinger geen CEO meer van Intel. Hij lijkt zijn functie in te wisselen voor zijn pensioen. Het vertrek kwam onverwachts, waardoor de vraag rijst of er achter de schermen meer speelde.
Ongenoegen over herstructurering
Reuters heeft via een bron vernomen dat Gelsinger halvelings gedwongen met pensioen is gegaan. De Raad van Bestuur zou hem vorige week de keuze hebben gegeven met pensioen te gaan of te worden vervangen. Dit wegens ongenoegen met het herstructureringsplan voor Intel dat vier jaar in beslag zou nemen.
Gelsinger kreeg niet de tijd dit plan volledig uit te voeren. Zijn positie als CEO eindigt zo’n twee maanden voordat de vier jaren voorbij zijn. Het Bestuur zou het plan nu vroegtijdig willen stoppen door te hoge kosten en te trage vooruitgang.
De kosten werden opgedreven door forse plannen om de chipproductie uit te breiden, zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Het bedrijf kreeg daarvoor wel financiële steun vanuit overheden. In Europa wilde Intel een nieuwe fabriek bouwen in Duitsland, een project waar tien miljard euro voor werd bijgedragen. De bouw is echter uitgesteld vanwege financiële uitdagingen. Wat de wijziging aan de top zal betekenen voor de bouw van de fabriek in het Amerikaanse Arizona, valt nog af te wachten.
Intel kreeg door de opkomst van AI daarnaast sterke concurrentie vanuit Nvidia. De positie van de concurrent loopt alleen steeds verder uit. De volgende CEO zal zijn of haar handen dan ook vol hebben om het gat opnieuw te dichten.
Een uitgebreid artikel over de carrière van Pat Gelsinger en de gevolgen van zijn vertrek voor Intel, vind je hier: Intel CEO Pat Gelsinger per direct weg bij Intel