3min

XS4ALL heeft vandaag een kritische blog online gezet, waarin de werkwijze van Stichting Brein aan de kaak stelt. De rechter deed 11 januari een uitspraak in een rechtszaak tussen Stichting Brein en XS4ALL en Ziggo, daarin besloot de rechter dat de Pirate Bay geblokkeerd moest worden aan de hand van een lijst met ip adressen en domeinnamen.

Op het moment dat de rechter deze uitspraak deed bleek de lijst die is opgenomen in het vonnis alweer te zijn verouderd. Sommige domeinnamen en twee van de drie ip-adressen bleken niets (meer) van doen te hebben met The Pirate Bay.

Afgelopen woensdag ontving XS4ALL middels een deurwaarder het vonnis. Het vonnis bleek echter te zijn aangepast door Stichting Brein, 4 van de 24 domeinnnamen waren door Brein van de lijst geschrapt.

Niels Huijbregts van XS4ALL zegt hierover: "Hoewel het correct is dat BREIN die domeinen niet meer wil laten blokkeren, is het natuurlijk hoogst merkwaardig dat BREIN op eigen houtje een vonnis aanpast. BREIN is een partijdige, private club, geen onafhankelijke rechter. Dat blijkt ook: de aanpassing van het vonnis is volstrekt willekeurig."

Op de lijst van de te blokkeren adressen staan nog steeds domeinnamen en ip-adressen die niets van doen hebben met the Pirate Bay. Zo is er een domeinnaam waarop educatieve filmpjes aan jongeren worden getoond, een ip-adres toont foto’s van een computer en weer een ander ip-adres toont alleen het woord ‘yeah’.

XS4ALL heeft Stichting Brein verzocht om deze domeinnaam en ip-adressen van de lijst te verwijderen. Brein heeft dit verzoek van XS4ALL geweigerd, het wil deze domeinnaam en ip-adressen niet verwijderen. Niels Huijbregts van XS4ALL zegt hierover: "Als BREIN het woord ‘yeah’ al een reden vindt om een heel IP-adres te blokkeren, houd ik mijn hart vast voor de gevolgen van dit vonnis. De rechter heeft BREIN immers de macht gegeven om zonder enige controle extra adressen aan de lijst toe te voegen."

Stichting Brein mag dus van de rechter deze lijst zelf aanpassen zodat alle websites en ip-adressen die linken naar de Pirate Bay of de Pirate Bay van hosting voorzien worden geblokkeerd. Alleen Stichting Brein blokkeert nu ook een domeinnaam en ip-adressen die niets van doen lijken te hebben met de Pirate Bay. Waardoor Brein dus min of meer voor eigen rechter speelt.

XS4ALL en Ziggo hebben beide al aangegeven in hoger beroep te gaan. XS4ALL heeft laten weten dat deze domeinnaam en de ip-adressen ruim aan bod zullen komen tijdens het hoger beroep. Huijbregts: "Het is nu al duidelijk hoe bizar dit vonnis is: er is geen enkele geldige reden om toegang tot het woord ‘yeah’ te verbieden."

Een ander punt van het hoger beroep is dat Stichting Brein zonder tussenkomst of controle van een rechter de zwarte lijst kan aanpassen. Aangezien er geen enkele vorm van controle is noemt Huijbregts dit ‘regelrechte censuur’. Ook is niet duidelijk wie er gaan controleren of de lijst nog wel klopt, als een website nu naar de Pirate Bay linkt wil niet zeggen dat het dat over een half jaar ook nog doet. Als een domeinnaam dan weer voor doeleinde wordt gebruikt die niets met de Pirate Bay van doen hebben moet die weer worden verwijderd van de lijst. Stichting Brein weigert echter deze verantwoordelijkheid te nemen en XS4ALL zegt dat het die verantwoordelijkheid niet kan nemen, want zij blokkeren een domeinnaam dus kunnen niet zien of de inhoud van de domeinnaam inmiddels is gewijzigd.

Stichting Brein heeft inmiddels als eerste aan Nu.nl gereageerd: Tim Kuijk de directeur van Stichting Brein stelt dat XS4ALL liegt. "Het is schandalig dat deze partij op deze manier liegt. Choquerend". Hij zegt dat Stichting Brein wel degelijk de verantwoordelijkheid over het vonnis draagt. Brein mag domeinnamen en ip-adressen toevoegen aan de lijst en er vanaf halen. Brein dient de providers dan een fax te sturen. "En natuurlijk moet deze informatie dan kloppen. Anders zijn wij aansprakelijk. Dat is duidelijk", aldus Kuik. "XS4ALL weet precies hoe het zit en zijn nu bewust dingen aan het verdraaien."