2min

Google heeft het aan de stok met de Franse privacywaakhond CNIL, de zoekgigant heeft een ultimatum gekregen van 15 dagen, binnen die periode moet Google de Europese vergeetverzoeken wereldwijd doorvoeren. Doet het dan niet dan gaat de Franse waakhond actie ondernemen, waarschijnlijk in de vorm van boetes.

Grote vraag in deze discussie zal worden hoe principieel Google is en hoever het bedrijf deze discussie wil laten komen. Sinds vorig jaar moet Google aan Europese burgers de mogelijkheid bieden om informatie over hen te verwijderen uit de zoekmachine. Tenzij deze informatie nog actueel of relevant is. Google voldoet inmiddels aan deze regelgeving en iedereen kan een verzoek indienen om informatie te laten verwijderen, maar Google verwijdert de informatie vervolgens alleen uit de Europese versies van de zoekmachine.

Als iemand in de Verenigde Staten in Google zoekt naar een persoon die in Europa is "verwijderd", dan zal de informatie wel gewoon worden getoond. Google is van mening dat de wetten van een land alleen in dat land gelden en niet daarbuiten. Iets waar menig land zich inmiddels al heeft gestoord en waar ook rechtszaken over worden gevoerd.

De opvatting van Google wordt in dit geval namelijk gedeeld door veel andere techgiganten zoals Facebook, Microsoft en Yahoo. Zo heeft Microsoft de Amerikaanse Staat aangeklaagd omdat zij informatie wilde hebben over een Europese burger waarvan de informatie is opgeslagen in een datacenter in Ierland.

De Franse privacywaakhond eist nu min of meer hetzelfde, dat de informatie van Franse burgers wereldwijd uit de zoekmachine wordt verwijderd, ook zij treden hiermee buiten de landsgrenzen en buiten Europa. De vraag is wat Google nu gaat doen en als het vasthoudt aan het beleid hoe de Franse waakhond gaat reageren.

Het is in elk geval een discussie die ver uit de hand kan lopen en wereldwijd kan zorgen voor veel censuur, want als de Franse mogen eisen dat Europeanen wereldwijd moeten worden verwijder, mag Rusland dan eisen dat alle zoekresultaten gericht op homoseksuelen worden verwijderd? Maar ook China en Turkije hebben ongetwijfeld wel wat puntjes die ze wereldwijd gecensureerd willen hebben.