Na een verwoede strijd omtrent het behalen van een meerderheidsbelang en daarmee een grotere inspraak in het al dan niet privatiseren van computerfabrikant Dell, ‘gunt’ miljardair en mega-investeerder Carl Icahn de overwinning aan oprichter Michael Dell.
"Wat is het verschil tussen Dell en een dictatuur?" Met die woorden droop Carl Icahn af, nadat hij besefte dat zijn plan om de privatisering van computerproducent Dell tegen te houden uiteindelijk niet zou slagen.
In het begin van dit jaar kondigde Michael Dell, de oprichter en eigenaar van Dell, het plan aan om het bedrijf te privatiseren en dus van de beurs te halen. Dit zou betekenen dat het bedrijf meer een eigen koers zou kunnen varen, gezien er op dat moment geen sprake meer is van inspraak in het beleid door aandeelhouders.
De voorgenomen privatisering zou tot stand komen door de overname van Michael Dell, in samenwerking met onder andere de investeringsmaatschappij Silver Lake Partners.Voor de overname van de uitgegeven aandelen werd een totaalbedrag van 24,4 miljard dollar beloofd. Om deze plannen tot privatisering te dwarsbomen, kwamen investeerder Carl Icahn en investeringsmaatschappij Blackstone met een tegenbod van respectievelijk 25,5 en 26,8 miljard dollar.
Aan de hand van een open brief, verstuurd aan alle aandeelhouders van Dell, geeft Carl Icahn aan dat hij vindt dat zijn meest recente bod alsnog een onderwaardering is van het bedrijf. Ook geeft hij als investeerder zijn visie over het potentieel dat Dell nog zou hebben als beursgenoteerd bedrijf. Er zou volgens hem nog veel winst te behalen zijn voor zowel de oprichter als alle aandeelhouders.
Tijdens een geplande bijeenkomst van de Raad van bestuur van Dell, op donderdag 12 september, zal worden gestemd en definitief de knoop worden doorgehakt omtrent de toekomst van het bedrijf Dell.