2min

Apple heeft laten weten dat het steeds minder metalen gebruikt uit zogenaamde "conflictmijnen". Het bedrijf wil uiteindelijk volledig "conflictvrij" worden. Met conflictmijnen worden mijnen bedoeld die de opbrengst gebruiken om oorlogen te voeren of het volk te onderdrukken.

Apple heeft besloten om alle mijnen die niet mee willen werken aan onderzoeken van onafhankelijk partijen te gaan noemen, hiermee hoopt Apple ze alsnog te dwingen de onderzoeken toe te staan. Apple hoopt uiteindelijk dat er geen conflict mineralen meer in hun producten terecht komen.

In producten als de iPhone en iPad zitten verschillende mineralen verwerkt waaronder goud, tin, tantalium en wolfraam. Veel van deze grondstoffen worden vaak gewonnen ten kosten van de mensen die in de mijnen werken. Naast het onderzoeken van de herkomst van metalen wordt er ook elk jaar gekeken naar de arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar Apple producten worden gemaakt. Dit jaar blijkt dat 95 procent van de toeleveranciers zich houdt aan werkweken van maximaal 60 uur per week.

De afgelopen jaren is er veel te doen geweest over de arbeidsomstandigheden en is er al een hoop verbeterd. De werkweken zijn korter geworden en de mensen krijgen inmiddels wat meer betaald. Dit gebeurde echter pas nadat veel werknemers in de fabrieken zelfmoord hadden gepleegd, iets wat het imago van Apple niet ten goede kwam. Apple is zich sindsdien veel meer gaan bemoeien met de toeleveranciers. Foxconn, een van de grootste toeleveranciers van Apple is nu een samenwerking aangegaan met Google om de fabrieken te automatiseren met robotica om de hoeveelheid werknemers te verminderen.